Uniunea Scriitorilor Cluj: Cărţile IPS Bartolomeu îi vor supravieţui, dincolo de bine şi de rău

Uniunea Scriitorilor Cluj îşi exprimă regretul faţă decesul IPS Bartolomeu Anania, scriitor şi om de o vastă cultură, în urma căruia vor rămâne cărţile sale, care îi vor supravieţui dincolo de bine şi de rău.

189 afișări
Imaginea articolului Uniunea Scriitorilor Cluj: Cărţile IPS Bartolomeu îi vor supravieţui, dincolo de bine şi de rău

Uniunea Scriitorilor Cluj: Cărţile IPS Bartolomeu îi vor supravieţui, dincolo de bine şi de rău (Imagine: Mediafax Foto)

Potrivit unui comunicat al Uniunii Scriitorilor Cluj transmis, luni, mitropolitul, care a fost pe lângă un mare ierarh ortodox, un poet, dramaturg, prozator şi traducător, a lăsat în urma sa "o operă vastă şi consistentă".

"Scriitorul Valeriu Anania s-a stins din viaţă. În martie ar fi împlinit 90 de ani. Plănuiam sărbătoriri, speram să-i fie suferinţa trecătoare. Om de vastă cultură şi de mare nobleţe, a răspuns cu generozitate invitaţiilor noastre şi şi-a mărturisit nu o dată mândria/bucuria de a se prenumăra printre scriitori. Membru al Uniunii Scriitorilor din 1978, s-a transferat la Filiala Cluj în 1996. Poet, dramaturg, prozator şi traducător, a lăsat în urma sa o operă vastă şi consistentă. Cărţile sale îi vor supravieţui cu siguranţă, dincolo de bine şi de rău. Odihnească-se în pace!", se arată în documentul citat.

Reprezentanţii Uniunii Scriitorilor Cluj au precizat că mitropolitul a fost alături de membrii Uniunii la ediţiile succesive ale Festivalului Internaţional "Lucian Blaga", textele sale fiind prezente în multe dintre antologiile breslei.

"Ne-a primit cu căldură şi elegantă simplitate, ca pe nişte vechi prieteni, la reşedinţa de la Nicula. Am vorbit îndelung despre cărţi şi despre biblioteci mirabile, teritoriu în care se mişca dezinvolt, cu profunzime şi rară expresivitate, cu plăcerea cuvântului potrivit", au subliniat scriitorii clujeni.

Mitropolitul Clujului, IPS Bartolomeu, care se afla internat într-o rezervă specială a Secţiei de Terapie Intensivă din cadrul Clinicii de Chirurgie nr. I din Cluj-Napoca, a murit luni.

Decesul a fost anunţat oficial de Arhiepiscopia Vadului Feleacului şi Clujului.

"Cu regret şi durere în suflet, dar cu nădejdea în mila şi mângâierea care vin de la Dumnezeu, Consiliul Eparhial al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului şi Clujului anunţă că în ziua de 31 ianuarie 2011, la ora 19.25, Părintele nostru, Arhiepiscopul şi Mitropolitul Bartolomeu ANANIA, şi-a început călătoria spre Împărăţia Cerurilor", se arată într-un comunicat remis agenţiei MEDIAFAX, de către Consiliu Eparhial.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici