Universitatea Sapientia deschide o filială la Sfântu Gheorghe, cu secţiile agronomie şi silvicultură

Universitatea "Sapientia" va deschide, începând cu anul 2014, o filială în municipiul Sfântu Gheorghe, în cadrul acesteia urmând să funcţioneze secţiile agronomie şi silvicultură, anunţul fiind făcut de primarul oraşului, Antal Arpad.

710 afișări
Imaginea articolului Universitatea Sapientia deschide o filială la Sfântu Gheorghe, cu secţiile agronomie şi silvicultură

Universitatea Sapientia deschide o filială la Sfântu Gheorghe, cu secţiile agronomie şi silvicultură (Imagine: Thomas Dan/ Arhiva Mediafax Foto)

Primarul municipiului Sfântu Gheorghe, Antal Arpad, a anunţat, marţi, într-o conferinţă de presă, că Universitatea "Sapientia" va avea în oraş o filială, din anul 2014, în cadrul acesteia urmând să funcţioneze secţiile agronomie şi silvicultură.

Potrivit lui Antal Arpad, înfiinţarea noii filiale a universităţii, la Sfântu Gheorghe, "reprezintă un moment istoric" în viaţa oraşului.

Primarul a adăugat că instituţia pe care o conduce, în parteneriat cu Consiliul Judeţean Covasna, va reabilita clădirea fostei şcoli "Gaman Janos", pe care o va pune apoi la dispoziţia Universităţii "Sapientia".

La rândul său, secretarul de stat în Ministerul Afacerilor Externe, Nemeth Zsolt, a declarat, la aceeaşi conferinţă de presă, că Universitatea "Sapientia", care funcţionează de 13 ani în România, s-a dovedit a fi "o poveste de succes", iar acum şi municipiul Sfântu Gheorghe va face parte din această "poveste".

Pe de altă parte, episcopul Bisericii Reformate din Transilvania, Kato Bela, a spus că ideea înfiinţării acestei filiale din Sfântu Gheorghe s-a conturat anul trecut, în urma unei discuţii cu premierul Ungariei, Viktor Orban, la Universitatea de vară de la Tusvanyos.

La conferinţa de presă, organizată în curtea fostei şcoli "Gaman Janos", au participat, printre alţii, secretarii de stat din Ungaria Nemeth Zsolt şi Repas Zsuzsanna, episcopul Bisericii Reformate din Transilvania, Kato Bela, preşedintele Consiliului Judeţean Covasna, Tamas Sandor, şi rectorul Universităţii "Sapientia", David Laszlo.

Repas Zsuzsanna, secretar de stat pe probleme de politică naţională, a afirmat că Guvernul ungar va acorda sprijin comunităţii maghiare din Transilvania atât timp cât este nevoie.

Fundaţia "Sapientia" a fost înregistrată oficial în martie 2000, cu sediul în Cluj-Napoca, de conducătorii Bisericilor istorice maghiare. În octombrie 2000, Consiliul director al Fundaţiei a aprobat concepţia de înfiinţare al Universităţii, hotărând ca aceasta să fie numită "Sapientia" şi să îşi desfăşoare activitatea în Miercurea Ciuc, Cluj-Napoca, Târgu-Mureş şi Oradea. Avizul pentru aprobarea de funcţionare provizorie pentru primele specializări din cadrul Universităţii "Sapientia" a fost acordată în mai 2011 de către CNEAA.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici