Unul din cinci români se tratează la privat. Pacienţii: „Suntem prea săraci ca să ne permitem lucruri ieftine”

În plină criză, profiturile clinicilor şi spitalelor private din România sunt pe cale să se dubleze. Chiar şi cei mai nevoiaşi dintre pacienţi aleg să plătească pentru servicii medicale private.

17 afișări
Imaginea articolului Unul din cinci români se tratează la privat. Pacienţii: „Suntem prea săraci ca să ne permitem lucruri ieftine”

Unul din cinci români se tratează la privat. Pacienţii: „Suntem prea săraci ca să ne permitem lucruri ieftine” (Imagine: Răzvan Chiriţă/Mediafax Foto)

Cifrele de afaceri cumulate ale clinicilor şi spitalelor private din România se apropie de o jumătate de miliard de euro în 2010, în timp ce bugetul Ministerului Sănătăţii era de aproximativ un miliard, înainte de rectificare. Circa 20% dintre cei care au nevoie de asistenţă medicală apelează la serviciile sectorului privat, a calculat Vasile Barbu, preşedintele Asociaţiei pentru Protecţia Pacienţilor (APP). Şefii clinicilor private văd cum, pe zi ce trece, le creşte numărul de clienţi.

"E vorba de un exod al populaţiei de la serviciile medicale publice la cele private", confirmă Cătălin Popa, director general la Euroclinic - lanţ clinico-spitalicesc privat a cărui cifră de afaceri a crescut cu o treime, în 2010, ajungând la 45 de milioane de lei, aproximativ 10,5 milioane de euro, în condiţii de criză economică şi medicală, de prăbuşire a PIB şi de scădere a salariilor, atât în sectorul de stat, cât şi în cel privat.

Citeşte mai multe despre românii care se tratează la privat pe www.gandul.info.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici