Valoarea punctului de pensie va rămâne la 732,8 lei

Deputaţii din Comisia de muncă au decis, miercuri, să menţină valoarea punctului de pensie la suma de 732,8 lei, stabilită prin proiectul de lege iniţiat de Guvern, discuţiile privind modul de calcul al punctului de pensie fiind amânate până la venirea ministrului Mihai Şeitan.

162 afișări
Imaginea articolului Valoarea punctului de pensie va rămâne la 732,8 lei

Valoarea punctului de pensie rămâne la 732,8 lei (Imagine: Luiza Puiu/Mediafax Foto)

După aproape o oră de discuţii şi după respingerea propunerii formulate de PSD privind votarea nominală a alineatului referitor la valoarea punctului de pensie, membrii Comisiei de muncă au decis cu 10 voturi "pentru", aparţinând deputaţilor PDL şi UDMR, şi 9 voturi "împotrivă", menţinerea prevederilor din textul Guvernului.

Deşi majoritatea a respins votul nominal, deputatul PSD Adrian Solomon a spus de la microfon, pentru stenogramă, că deputaţii PDL Gelu Vişan, Florian Geantă, Iulian Vladu, Claudia Boghicevici, Ioan Botiş, Cornel Ghiţă, Mihaela Stroica, independenţii Maria Barna şi Marian Sârbu, dar şi deputatul UDMR Arpad Pal, au votat împotriva stabilirii valorii punctului de pensie la 45% din valoarea salariului mediu brut.

După vot, Maria Barna a explicat că deputaţii nu sunt în acest moment la votarea Legii bugetului asigurărilor sociale de stat, Solomon replicând că deputaţi care susţin puterea "sunt la desene animate".

În forma Guvernului, articolul 102 prevedea la alineatul 1 că "la data intrării în vigoare a prezentei legi, valoarea punctului de pensie este de 732,8 lei".

La dezbateri, deputaţii care s-au propunţat cel mai vehement împotriva stabilirii punctului de pensie la valoarea de 732 de lei au fost social-democraţii, care au propus majorarea punctului de pensie "la cel puţin 45% din valoarea salariului mediu brut pe economie".

Astfel, deputatul PSD Dan Mircea Popescu a menţionat că problema este "cum s-a ajuns la valoarea de 732 de lei", care, în opinia sa, este "o sumă aleatorie", apreciind că Legea actuală are o logică, iar cea propusă de Guvern nu are nicio raţiune.

În plus, deputatul PSD Adrian Solomon a întrebat reprezentanţii Guvernului "ce reprezintă aceşti 732 de lei".

"732 de lei reprezintă ce? Voinţa lui Dumnezeu, voinţa lui Şeitan? Nu putem fi atât de schimbători în acest moment", a spus Solomon, propunând ca acest alineat să fie votat nominal, în aşa fel încât fiecare deputat să fie responsabil de votul său şi să le spună pensionarilor din colegiu că el a votat pentru micşorarea pensiilor.

Şi Ioan Cindrea (PSD) a criticat această valoare a punctului de pensie, precizând că este inacceptabil ce se întâmplă şi atrăgându-le atenţia deputaţilor că "reputaţiile lor profesionale" sunt puse în joc, pentru că, în opinia sa, consecinţele acestei decizii vor fi plătite de toţi parlamentarii, chiar dacă "furia populaţiei se va îndrepta spre actuala putere".

În replică, deputatul PDL Gelu Vişan le-a spus colegilor de la PSD că Legea pensiilor a fost construită pe principiul sustenabilităţii pensiilor, precizând că democrat-liberalii şi-ar dori un punct de pensie de 50% din valoarea salariului mediu brut, dar a invocat lipsa de "resurse financiare în acest moment".

După adoptarea primului alineat al articolului 102, care se referă la valoarea punctului de pensie, deputaţii au decis amânarea alineatului 2, care se referă la modul de calculare a punctului de pensie, având în vedere că fostul ministru al Muncii Marian Sârbu a declarat că susţine ca valoarea punctului de pensie "se stabileşte prin Legea bugetului asigurărilor sociale de stat şi reprezintă cel puţin 45% din valoarea salariului brut".

Alineatul 2 al articolui 102 stipulează că valoarea punctului de pensie se majorează anual cu 100% din rata inflaţiei, la care se adaugă 50% din creşterea reală a salariului mediu brut, realizate pe anul precedent.

Discuţiile au fost amânate până la sosirea ministrului Muncii, Mihai Şeitan, care s-ar putea prezenta miercuri după-amiază la lucrările Comisiei de muncă.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici