SOLIDARITATE  VIDEO: Prototip de ventilator mecanic de urgenţă, realizat la Universitatea Tehnică Cluj-Napoca prin printare 3D, ca soluţie la COVID-19

  • Specialiştii Universităţii Tehnice Cluj-Napoca (UTCN) au realizat prototipul unui ventilator mecanic de urgenţă prin tehnologia de printare 3D
  • Acesta nu concurează cu produsele medicale, ci reprezintă o posibilă soluţie la rezolvarea problemelor cauzate de coronavirus
  • Costurile de concepţie şi fabricare ale prototip de ventilator au fost suportate de universitate
3321 afișări
Imaginea articolului VIDEO: Prototip de ventilator mecanic de urgenţă, realizat la Universitatea Tehnică Cluj-Napoca prin printare 3D, ca soluţie la COVID-19

Sursa foto: Captură Youtube

Potrivit unui comunicat al UTCN, costurile de concepţie şi fabricare ale prototip de ventilator au fost suportate de universitate.

„O echipă de specialişti din cadrul Facultăţii de Construcţii de Maşini a UTCN a realizat un prototip de ventilator mecanic de urgenţă prin tehnologia 3D printing, destinat strict pentru situaţii de urgenţǎ, cum este cazul pandemiei cauzatǎ de virusul COVID-19. Prototipul nu concurează produsele medicale de acest tip realizate de firmele consecrate, ci reprezintă o posibilă soluţie la rezolvarea problemelor legate de aceastǎ crizǎ majorǎ. Costurile de concepţie şi fabricare ale acestui prototip de ventilator au fost suportate de cǎtre UTCN”, se arată în comunicat.

Decanul Facultăţii de Construcţii de Maşini, Nicolae Bâlc, coordonatorul echipei, a subliniat, în comunicat, că ideea a pornit de la nevoia de a susţine sistemul medical în cazul pandemiei de coronavirus, moment în care ar putea fi insuficiente ventilatoarele profesionale disponibile la secţiile de terapie intensive din spitalele din România.

„La recomandarea rectorului UTCN, Vasile Ţopa, am trimis propunerea acestui proiect de ventilator la Ministerul Educaţiei şi Cercetǎrii, am fost sunaţi de reprezentanţi ai Ministerului Apărării Naţionale şi am fost încurajaţi sǎ demarǎm proiectul”, a spus Bâlc.

Acesta a explicat că ventilatorul mecanic de urgenţǎ, botezat „V_Ro_Covid” se bazeazǎ pe un balon de resuscitare manual, disponibil în comerţ, şi are o acţionare mecanicǎ a balonului, ciclul de mişcare al braţelor fiind programat şi executat în mod automatizat.
„Aparatul a fost testat şi, în prezent, se pot controla şi regla cel puţin 3 funcţii vitale de respiraţie, cum sunt frecvenţa respiraţiilor, volumul de aer pompat în plǎmâni dar şi raportul dintre timpii de inspiraţie/ expiraţie”, a precizat Nicolae Bâlc.

Decanul Facultăţii de Construcţii de Maşini a mai spus că prototipul are display LCD pentru afişarea parametrilor de lucru şi 6 butoane, de unde medicul ATI poate selecta şi programa valorile celor 3 parametri principali de lucru.

Ventilatorul are, de asemenea, programatǎ şi o alarmǎ audio.

Toate componentele specifice au fost fabricate prin tipǎrire 3D în laboratoarele UTCN, iar componentele electrice şi electronice au fost achiziţionate din comerţ.

Nicolae Bâlc a declarat corespondentului MEDIAFAX că echipa sa a lucrat 3 săptămâni la proiectul prototipului, acesta estimând un cost de 1.500 de euro al ventilatorului în fabricaţia de serie.

Reprezentanţii UTCN au menţionat că, în această etapă, este necesarǎ o evaluare a ventilatorului şi derularea rapidǎ a procedurilor de omologare, pentru a putea îmbunǎtǎţi prototipul şi a-i creşte funcţionalitatea, prin adǎugarea componentelor periferice şi integrarea acestora în sistemul de comandă al ventilatorului.

„Se pot adǎuga sistemele periferice de alimentare cu oxigen, filtru HEPA, circuit de expiraţie, umidificator al aerului. Toate acestea se vor putea adăuga numai la solicitarea şi în colaborare cu medicii ATI”, au spus aceştia.

Dezvoltǎrile ulterioare şi fabricaţia de serie dupǎ omologarea ventilatorului se vor putea realiza fie în cadrul UTCN, fie pot fi transferate cǎtre o firmǎ industrialǎ, reprezentanţii universităţii asigurând coordonarea de pregǎtire a fabricaţiei de serie.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici