ZIUA COPILULUI - Rovana Plumb: Dorim ca până în 2020 să nu mai avem copii în centre de plasament

Ministrul Muncii, Rovana Plumb, s-a întâlnit duminică, la Muzeul Satului din Capitală, cu copii şi părinţi şi a anunţat că are două obiective importante ce îi privesc pe cei mici, unul fiind ca România, până în 2020, să nu mai aibă copii în instituţii de tip vechi.

430 afișări
Imaginea articolului ZIUA COPILULUI - Rovana Plumb: Dorim ca până în 2020 să nu mai avem copii în centre de plasament

Rovana Plumb (Imagine: Liviu Chirica/Mediafax Foto)

La întâlnirea organizată cu ocazia Zilei Copilului, Rovana Plumb a transmis tuturor celor mici "La mulţi ani!", spunându-le că ei reprezintă viitorul. "Investiţiile în copii înseamnă investiţii în viitorul ţării. Suntem aproape să finalizam strategia pentru voi, pentru drepturile voastre. Pentru implementarea ei, avem nevoie de ajutorul părinţilor, bunicilor şi al tuturor celor care au experienţă în domeniu", a adăugat ministrul, în mesajul către cei mici.

Rovana Plumb a adăugat că are două obiective majore legate de copii, unul care ar trebui finalizat imediat, iar celălalt, până în 2020. "Obiectivul până în 2020 este să nu mai avem copii în centre de plasament. Al doilea, cu aplicabilitate imediată, este să nu mai avem niciun copil mai mic de trei ani în instituţii", a precizat demnitarul.

Ministrul Muncii le-a mai transmis copiilor şi părinţilor că încearcă să găsească soluţii şi pentru reducerea sărăciei, scopul final fiind acela de a avea "copii sănătoşi şi educaţi".

Cu acelaşi prilej, preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Drepturilor Copilului şi Adopţie (ANPDCA), Gabriela Coman, a transmis un mesaj copiilor din centre şi spitale, celor rămaşi singuri acasă dupa plecarea părinţilor la muncă în străinătate, precum şi "copiilor fericiţi şi mai puţin fericiţi", spunându-le tuturor că astăzi, pentru că este ziua lor, ea şi-ar dori să fie toţi fericiţi.

Gabriela Coman a făcut referire şi la strategia ce vizeaza copilul până în 2020, precizând că aceasta are patru obiective majore: asigurarea unor servicii de calitate şi a accesului pentru toţi copiii la acestea, atenţie sporită pentru copiii vulnerabili, combaterea violenţei împotriva celor mici şi asigurarea dreptului la opinie pentru toţi copiii.

Preşedintele ANPDCA a mai spus că scoaterea copiilor din instituţiile de tip vechi până în 2020 trebuie să se facă prin reintegrarea lor în familiile biologice, prin adopţie sau prin crearea de servicii alternative care să fie cât mai apropiate de mediul familial.

Coman a atras atenţia, pe de altă parte, asupra faptului ca sărăcia este principalul motiv pentru care unii copii ajung să fie instituţionalizaţi. Ea a precizat că unul din trei copii din România este afectat de sărăcie şi că principalele probleme sunt în familii, acestea trebuind să fie susţinute să-şi tină copiii acasă.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici