Zota: Cinci bolnavi salvaţi în urma unor transplanturi de ficat şi de rinichi

Viaţa a cinci bolnavi a fost salvată, vineri, după ce au fost supuşi unor intervenţii de transplant de ficat şi rinichi, organe care au fost prelevate de la pacienţi în moarte cerebrală internaţi în spitale din Capitală, a declarat, pentru MEDIAFAX, coordonatorul naţional de transplant Victor Zota.

772 afișări
Imaginea articolului Zota: Cinci bolnavi salvaţi în urma unor transplanturi de ficat şi de rinichi

Zota: Cinci bolnavi salvaţi în urma unor transplanturi de ficat şi de rinichi (Imagine: HEPTA)

"Vorbim despre un transplant de ficat care a fost realizat la Spitalul «Sfânta Maria», patru de rinichi, realizate la Centrul de Uronefrologie şi Transplant Renal de la Fundeni, şi două de cornee, la Spitalul Clinic de Urgenţă Militar, toate din Capitală. Iniţial, s-a pus problema prelevării a încă unui ficat, care urma să fie împărţit în două şi transplantat la doi bolnavi, numai că, din nefericire, organul nu era într-o stare bună", a spus dr. Victor Zota.

Transplantul de ficat de la Spitalul "Sfânta Maria"a fost realizat de dr. Doina Hrehoreţ, medic primar chirurgie generală la Institutul Clinic Fundeni. Primitorul este un bărbat în vârstă de 47 ani, care suferea de ciroză cu virus hepatitic C. El a primit un ficat de la o femeie, iar operaţia s-a încheiat vineri dimineaţă.

Unul dintre donatori a fost o femeie în vârstă de 66 de ani, care a suferit un accident vascular cerebral, aceasta fiind internată la Spitalul de Urgenţă Floreasca. Cel de-al doilea donator, un bărbat, în vârstă de 45 de ani, cu traumatism cranio-cerebral, era internat la Spitalul de Urgenţă "Bagdasar-Arseni". Rinichii prelevaţi de la cei doi donatori au salvat viaţa a patru pacienţi.

Primii doi receptori sunt bărbaţi, pacienţi aflaţi pe hemodializă. Unul este din judeţul Argeş şi are vârsta de 32 de ani, celălalt, în vârstă de 36 de ani, este din Prahova. Ceilalţi doi pacienţi care vor beneficia de transplant renal se aflau pe hemodializă. Este vorba despre un bărbat în vârstă de 59 de ani, din Bucureşti, care era de şase luni pe hemodializă, şi de o femeie, de 43 de ani, din Piteşti, cu rinichi polichistic, care face hemodializă din anul 2008.

"După o perioadă de câteva luni, în care numărul donatorilor în moarte cerebrală a fost foarte mic, avem o veste bună pentru pacienţii noştri: prelevarea şi transplantarea a patru rinichi, în aceeaşi zi, ceea ce constituie o şansă deosebită pentru bolnavii aflaţi în dializă", a declarat directorul Centrului de Uronefrologie şi Transplant Renal Fundeni, academician Ioanel Sinescu.

Acesta a precizat că selecţia pacienţilor nu se poate face aleatoriu, "ci în urma unor criterii medicale standardizate, utilizate de altfel în toate centrele de transplant din Europa şi din întreaga lume".

"Între donator şi receptor trebuie să existe o serie întreagă de compatibilităţi, precum cea de grup sangvin, cea imunologică, de minim 50 la sută, ideală fiind cea întâlnită la gemeni, de sută la sută, precum şi condiţia biologică a receptorului, care trebuie să nu prezinte coexistenţe morbide şi nici contraindicaţii de anestezie sau chirurgicale pentru o operaţie dificilă", a adăugat Sinescu.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici