Zota: Familia, consultată pentru donare de organe, chiar dacă decedatul are opţiunea pe card

Opţiunea pentru transplant de organe după moarte poate fi înscrisă pe cardul naţional de sănătate din timpul vieţii, dar oricum va fi întrebată familia decedatului, a declarat, miercuri, coordonatorul naţional de transplant, Victor Zota.

197 afișări
Imaginea articolului Zota: Familia, consultată pentru donare de organe, chiar dacă decedatul are opţiunea pe card

Zota: Familia, consultată pentru donare de organe, chiar dacă decedatul are opţiunea pe card (Imagine: Razvan Lupica/Mediafax Foto)

"Am cerut să fie scosă acestă opţiune de pe card. Dar dacă o personaă doreşte în mod expres să fie trecută pe cipul cardului naţional de sănătate din timpul vieţii, o poate face, noi oricum vom întreba familia", a explicat Zota, în deschiderea conferinţei "Actualităţile în transplantul de organe şi ţesuturi din România", organizată la Bucureşti.

El a spus că sunt multe motive pentru care o persoană se poate răzgândi în privinţa donării organelor după moarte şi este dificil să se şteargă de pe cip această opţiune.

În aceste condiţii, familia este întrebată dacă menţine acordul dat în viaţă de donator sau nu, a continuat Zota, precizând că rata refuzului pentru donare este de aproape 20 la sută.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici