#20pentru20 PROSPORT | Robert Glinţă, înotătorul #1 al României, merge din finala olimpică la Colegiu în SUA. A luat prima medalie la fluture, dar a ajuns un spatist cu record mondial

Robert Glinţă, singurul înotător al României calificat într-o finală în cradul Jocurilor Olimpice de la Rio de anul trecut, avea 45 de zile în momentul în care ieşea din tipar primul număr ProSport, pe 2 iulie 1997.

824 afișări
Imaginea articolului #20pentru20 PROSPORT | Robert Glinţă, înotătorul #1 al României, merge din finala olimpică la Colegiu în SUA. A luat prima medalie la fluture, dar a ajuns un spatist cu record mondial

#20pentru20 | A luat prima medalie la fluture, dar a ajuns un spatist cu record mondial. A pierdut şirul recordurilor şi nu mai ascultă muzică în căşti. Robert Glinţă, înotătorul #1 al României, merge din finala olimpică la Colegiu în SUA | Episodul 4 (Imagine: ProSport)

Numele lui apare de 11 ori pe cea mai recent actualizată listă de recorduri naţionale pentru România la înot în bazin lung (50 m) - de la recorduri cu ştafeta, la timpi reper pentru diferitele categorii de vârstă de la juniori, seniori, pentru specialităţile de 50 şi 100 m spate şi liber, plus de alte nouă ori pe lista recordurilor naţionale în bazin scurt (25 m), scrie ProSport.

ProSport a realizat un interviu cu înotătorul numărul unu al României, Robert Glinţă. Un sportiv extrem de serios, care cu greu zâmbeşte când vorbeşte despre carieră, despre înot, performanţă şi viaţa sa în general. Ne explică chiar el de ce pe chipul care ar da bine în orice producţie de la Hollywood s-a instalat şi rămâne acolo un "poker face" veritabil.

Cum e înotul pentru tine, la 20 de ani?
Înotul pentru mine nu s-a schimbat decât în bine, pot spune, de când practic acest sport. În sensul în care înaintez pe scara performanţei

Presiunea numărului unu o simţi? Pentru că se vorbeşte despre faptul că eşti liderul unei generaţii, singurul român care a făcut asta, singurul înotător român care a reuşit asta...
Pot spune că resimt o anumită presiune, din exterior, dar este o presiune constructivă, care mă ajută şi mă motivează să dau tot ce am mai bun pentru a confirma ceea ce se spune despre mine. Însă cea mai mare presiune, vă spun sincer, vine tot din partea mea, pentru că eu am am în primul şi în primul rând cele mai mari pretenţii de la mine în ceea ce priveşte performanţa. Dar, iarăşi – este vorba despre o presiune constructivă, în niciun caz nu este ceva ce m-ar copleşi.

"Voi face parte din sistemul lor de înot şi voi concura practic cot la cot cu cei mai buni în domeniu"

Tokyo 2020 este obiectivul tău…
Da, pe termen lung, este obiectivul meu. Cel mai important obiectiv. Din august fac transfer, plec la Facultate şi mă voi pregăti în Statele Unite. Şi voi face parte şi din sistemul lor de înot şi voi fi şi student. Pe parcurs, voi avea multe concursuri de obiectiv intermediar până la Tokyo – toate foarte importante. Voi avea Campionatele Europene în bazin scurt în decembrie, la anul voi merge la Campionatele Europene în bazin lung – care va fi obiectivul principal de anul următor şi peste încă un an – la final de sezon – vor fi Campionate Mondiale în bazin scurt. Acestea obiective nu sunt deloc de neglijat, chiar dacă ţinta principală este Tokyo 2020. Mă voi pregăti să prind vârf de formă şi la aceste campionate.

În toamnă, mergi la Universitatea din Sudul Californiei. Cum ai ajuns la această decizie?
Sincer, am pus foarte multe lucruri în balanţă şi cred că aş avea cele mai multe lucruri de câştigat dacă m-aş transfera şi aş continua pregătirea pe partea de înot acolo. Cred în impactul pecare îl poate avea ca experienţă pe mai departe, pentru că voi interacţiona foarte mult cu americanii. Vom fi integraţi în acelaşi sistem, voi avea mult mai multe competiţii alături de ei în America, voi concura practic cot la cot cu cei mai buni în domeniu şi sunt convins că voi avea numai de câştigat de pe urma acestei plecări.

Citeşte continuarea pe ProSport.ro

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici