Campania anti-homofobie din fotbalul francez provoacă dispute

Cea mai importantă ligă de fotbal din Franţa a fost luată luni în colimator după ce mai mulţi jucători au refuzat să participe la un gest de susţinere împotriva homofobiei, în etapa din weekend, relatează Reuters.

558 afișări
Imaginea articolului Campania anti-homofobie din fotbalul francez provoacă dispute

Liga Profesionistă Franceză (LFP), organismul naţional de conducere a sportului, a cerut ca jucătorii din Ligue 1 să poarte un tricou cu un număr în culorile curcubeului pe spate la meciurile din acest weekend, cu ocazia Zilei Internaţionale împotriva Homofobiei, Transfobiei şi Bifobiei, care va avea loc miercuri.

Cu toate acestea, o serie de jucători au refuzat.

Uniunea Naţională a Fotbaliştilor Profesionişti (UNFP) a declarat că nu depinde de jucători să transmită "mesaje colective". Aceasta s-a arătat uimită că cluburile le cer să facă acest lucru, a precizat aceasta într-un comunicat.

Toulouse i-a lăsat pe jucători să decidă dacă doresc sau nu să poarte tricoul. Fundaşul marocan al clubului, Zakaria Aboukhlal, şi-a exprimat opţiunea de a nu lua parte la campanie.

"Respectul este o valoare pe care o preţuiesc foarte mult. Se extinde la ceilalţi, dar cuprinde şi respectul pentru convingerile mele personale. Prin urmare, nu cred că sunt persoana cea mai potrivită pentru a participa la această campanie", a scris el pe Twitter.

Antrenorul lui Stade Brestois, Eric Roy, a calificat gestul drept "catastrofal", comentariu care a atras numeroase critici pe reţelele de socializare.

"Puteţi vedea că există jucători care au o problemă cu acest lucru. Toată lumea este liberă să îşi exprime opiniile. Personal, eu nu am nicio problemă cu el. Dar sunt jucători care pot avea o problemă cu ea", a spus el.

El a mai spus că a fost greşit să se programeze campania într-un moment în care o parte din echipe şi jucătorii acestora se luptă să evite retrogradarea.

Omologul său de la Stade Rennais, Bruno Genesio, a declarat că, deşi este împotriva oricărui tip de discriminare, nu este "sigur că este o idee bună să se organizeze o zi împotriva homofobiei".

Ministrul Sporturilor, Amelie Oudea-Castera, a intervenit în controversă pentru a susţine campania.

"Cred că este responsabilitatea cluburilor să ia sancţiuni", a spus ea. "În timpul unei astfel de operaţiuni, care implică toate cluburile pe tema de bază a nediscriminării, trebuie să te prezinţi".

LFP şi Federaţia Franceză de Fotbal (FFF) nu au făcut niciun comentariu.

La Cupa Mondială de anul trecut din Qatar, organismul de conducere mondial FIFA a ameninţat şapte echipe europene cu sancţiuni dacă vor purta banderola "One Love", simbolizând diversitatea şi toleranţa.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici