CAZUL LANCE ARMSTRONG: Americanul ar putea pierde şi medalia de bronz cucerită la JO de la Sydney

Comitetul Olimpic Internaţional este interesat de dosarul de dopaj al lui Lance Armstrong întocmit de USADA, CIO urmând să decidă dacă este necesar să fie pusă în discuţie retragerea medaliei de bronz cucerite de rutierul american în proba de contracronometru de la JO din 2000.

109 afișări
Imaginea articolului CAZUL LANCE ARMSTRONG: Americanul ar putea pierde şi medalia de bronz cucerită la JO de la Sydney

Lance Armstrong (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"CIO a luat notă de raportul USADA şi este în curs de a-l studia cu toată documentaţia corespondentă. Este prematur în acest moment să poată fi spus dacă CIO va lua măsuri. În cazul în care vom găsi probe ce justifică deschiderea unei proceduri disciplinare, vom acţiona în consecinţă", a anunţat serviciul de presă al forului olimpic.

Codul mondial antidoping prevede un termen de opt ani pentru prescrierea unor fapte de dopaj, dar USADA a trecut peste această regulă anulându-i palmaresul lui Armstrong, pe baza amplorii sistemului de dopaj creat de rutierul american.

Tyler Hamilton, unul dintre foştii coechipieri ai lui Armstrong, care a recunoscut, în mai 2011, că s-a dopat şi a depus totodată mărturie împotriva texanului, şi-a pierdut medalia de aur cucerită în proba de contracronometru la Jocurile Olimpice de la Atena, din 2004. CIO a modificat podiumul probei în această vară, înainte de prescrierea faptelor.

Agenţia Americană Antidoping (USADA) a publicat, miercuri, pe site-ul său, dosarul cu peste 1.000 de pagini realizat în cazul Lance Armstrong, care conţine probe evidente şi mărturiile depuse de foşti coechipieri ai rutierului american, ce dovedesc că americanul crease un sistem complex de dopaj.

Lance Armstrong a primit interdicţie pe viaţă şi a fost deposedat de toate rezultatele sportive obţinute din 1998 până în prezent, între care se numără şi şapte victorii în Turul Franţei, a anunţat, la 24 august, Agenţia Americană Antidoping. Anunţul a survenit la scurt timp după ce rutierul, retras din activitate în 2011, a declarat că renunţă la lupta judiciară cu USADA, care îl acuză de dopaj de-a lungul carierei sale.

USADA l-a acuzat pe Armstrong că a utilizat substanţe interzise, printre care EPO şi steroizi, precum şi transfuzii sanguine, începând din 1996. Americanul s-a retras anul trecut din ciclismul profesionist, dar a continuat să concureze în probele de triatlon.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici