COMENTARIU: Pilde creştine şi nu numai către preacuviosul Gigi

Pentru multe poate fi arătat cu degetul Gigi Becali, nu şi pentru nesinceritate: “Trufia este păcatul cu care eu voi muri. Mă voi duce cu el în mormânt. De ce? Pentru că îmi place!”. Uită însă că toţi marii învăţaţi spun că gloria deşartă duce la pierzanie şi nu în primăvara europeană.

525 afișări
Imaginea articolului COMENTARIU: Pilde creştine şi nu numai către preacuviosul Gigi

Gigi Becali (Imagine: Razvan Lupica/Mediafax Foto)

Ca un bun rob al lui Dumnezeu, poate ar trebui niţică aplecare către o învăţătură a lui Neagoe Basarab transmisă fiului său, Teodosie: "Precum rugina strică fierul, aşa se strică omul de trufie, când inima lui se apropie de dânsa; şi precum viermele şi volbura se înfăşoară de pom şi-l usucă şi nu se face rod, aşa, fiul meu, şi trufia strică rodul cel bun al robilor lui Dumnezeu". Şi omul nu e de fier să-l poţi îndrepta cu ranga ca pe Maybach.

Până şi Pitagora parcă auzise de reşedinţa din Aleea Alexandru când a rostit: "În cetăţi intră mai întâi luxul, apoi îmbuibarea şi trufia, iar după aceea pierzania". Şi pierzania nu e doar 1-5 cu Stuttgart.

Măcar pe Nicolae Iorga l-ai putea asculta: "Ce frig trebuie să ţie veşmântul de dispreţ, din care mulţi îşi fac hermina regală!" sau "Cocoşul e mai frumos ca vulturul, numai că nu poate zbura!". Aşa că nu-i mai asculta pe cei ce-ţi cer să te sui pe maşină după meciuri, arăţi cel mult ca un cocoş pe gard! Mai ales că nu ai cum să ştii unde vor pune ştampila în cabina de vot.

Când ceri echipe din afară, că nu mai ai cu cine să joci, ai putea să-ţi aminteşti ce a zis Baldassarre Castiglione: "Să eviţi pe cât se poate fanfaronada ca pe o stâncă ascuţită şi periculoasă". Pentru că nu ştii când vine Stuttgart şi atunci îi vei da dreptate lui Eschil: "Trufia nesăbuită duce la decădere".

Şi că tot veni vorba despre germani, poate nu ţi-ar prisosi una de la Goethe: "O mare greşeală: că se crede cineva mai mult decât este, ori se preţuieşte mai puţin".

Şi dacă toate cele de mai sus par vorbe în vânt măcar o vorbă de la Sfântul Vasile: "Înfumurarea pare să fie cea mai rea dintre toate patimile omeneşti, pentru că toţi cei cuprinşi de ea vor avea parte de pedeapsa pe care a primit-o şi diavolul". Care doar în filme se îmbracă de la Prada.

Aşa că Nea' Gigi, jos de pe Maybach! Poate aşa prinde echipa primăvara şi "Reghe" apucă să lepede paltonul.

Cât despre alţi trufaşi din cadrul clubului Steaua, numai de bine: "Unde nu-i, nici Dumnezeu nu cere".

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici