DACIADA reînfiinţată. Ministerul Tineretului şi Sportului a pregătit proiectul

Ministrul Tineretului şi Sportului, Nicolae Bănicioiu, a anunţat, joi, într-o conferinţă de presă, că instituţia pe care o conduce pregăteşte reînfiinţarea Daciadei, competiţie sportivă destinată tinerilor, care se organiza înainte de 1989.

1006 afișări
Imaginea articolului DACIADA reînfiinţată. Ministerul Tineretului şi Sportului a pregătit proiectul

Ministerul Tineretului şi Sportului pregăteşte reînfiinţarea Daciadei (Imagine: Bogdan Stamatin / MediafaxFoto)

"Vom încuraja cât mai multe competiţii şcolare şi vom merge până la a reface competiţiile şcolare. Poate nu copiind modelul de dinainte de 1989, dar era un model la care ne uităm cu nostalgie. Nu ştiu dacă se va numi Daciada, dar va fi ceva în genul acela. Toţi şcolarii, toţi tinerii care vor face sport vor avea astfel şi cadru de manifestare şi locuri de manifestare. Şi sunt bucuros să vă anunţ că din toamnă vom asista la reluarea unei tradiţii bune a sportului şcolar şi de tineret pe care România l-a avut până nu de mult. În afară de faptul că astfel lărgim baza de selecţie a federaţiilor, scopul nostru este acela de a convinge tinerii să facă mişcare", a spus ministrul.

Nicolae Bănicioiu şi ministrul Educaţiei Naţionale, Remus Pricopie, iau în calcul atât dublarea orelor de educaţie fizică din şcoli, cât şi crearea a două ore pe săptămână dedicate competiţiilor sportive interşcolare. "Gândim o formulă cu dublarea orelor de educaţie fizică şi sport şi în paralel încă două ore de competiţii sportive. Asta este formula în momentul de faţă tocmai pentru a încuraja tinerii să participe la competiţii interşcolare. Astfel ca la finalul săptămânii un copil să aibă patru ore de mişcare, dar să stimulăm şi spiritul competiţiei. Sunt foarte multe ţări care au acest model funcţional", a adăugat Bănicioiu.

În cadrul aceleiaşi conferinţe de presă, Pricopie a declarat că ordinul ministrului cu noile planuri cadru privind dublarea numărului de ore de educaţie fizică şi sport va fi semnat cel mai târziu luni. "Noi, cei de la minister, suntem obligaţi să acţionăm imediat. Iar prima măsură este dublarea numărului orelor de mişcare în grupa de vârstă corespunzătoare clasei pregătitoare I-IV. Ordinul de ministru privind noile planuri cadru va fi probabil semnat, luni, cel târziu. Apoi am anunţat că vom dubla numărul de ore de educaţie fizică şi sport la clasele V-VIII, respectiv IX-XII. Totuşi, o astfel de măsură nu este uşor de realizat. Au existat critici, iar una dintre acestea e legată de infrastructură, care este insuficient dezvoltată la nivelul şcolilor. Dar la un moment dat trebuie transmis un semnal. Guvernul a decis să investească în sport şi acesta este un semnal şi pentru autorităţile locale şi către Ministerul Educaţiei", a afirmat ministrul.

El a adăugat că noile măsuri în ceea ce priveşte numărul de ore de educaţie fizică şi sport se vor aplica începând cu 15 septembrie 2013. "Întotdeauna a existat un număr de ore standard pentru toate şcolile şi un număr de ore la dispoziţia şcolilor. În cazul de faţă am crescut uşor numărul de ore pentru grupa respectivă clasei pregătitoare I-IV şi am redus puţin numărul de ore aflat la dispoziţia şcolii. Practic am făcut loc acestor ore suplimentare de mişcare fără să bulversăm structura de ansamblu a programelor cadru. În ceea ce priveşte clasele V-VIII şi IX-XII, trebuie să spun că acolo unde sunt clase care au o oră de educaţie fizică şi sport şi aici automat vor fi două din toamnă. După care, în funcţie de disponibilitatea de spaţii, de profesori, gradual vom creşte din clasa a V-a la a VIII-a şi dintr-a IX-a la XII-a. Ca să sintetizez, primele măsuri vor fi începând cu 15 septembrie anul acesta", a precizat Remus Pricopie.

Întrebat dacă Ministerul Educaţiei a sistat decondarea transportului şcolarilor, Pricopie a răspuns: "Nu sunt sistate plăţile pentru transportul copiilor. Dar se ştie că întotdeauna a existat un decalaj. Iar acest decalaj nu vine de la Ministerul Educaţiei, ci de la faptul că nu se decontează bilet cu bilet. Se decontează un număr mai mare de bilete după o anumită perioadă de timp. Dar din punctul nostru de vedere nu avem o problemă majoră. Poate decât cu transportatorii care cresc preţul costant".

Nicolae Bănicioiu şi Remus Pricopie au participat, joi, la conferinţa de presă organizată la sediul FRF cu ocazia lansării Cupei Ministerului Educaţiei Naţionale la fotbal. La eveniment au mai participat preşedintele Federaţiei Române de Fotbal, Mircea Sandu, coordonatorul loturilor naţionale de juniori, Miodrag Belodedici şi directorul adjunct al Federaţiei Sportului Şcolar şi Universitar, Constantin Căliman.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici