FC Sevilla şi Benfica se întâlnesc în prima finală spaniolo-portugheză din Liga Europa

Formaţiile FC Sevilla şi Benfica Lisabona vor disputa, miercuri, de la ora 21.45, pe Stadionul Juventus din Torino, prima finală spaniolo-portugheză din istoria celei de-a doua competiţii europene intercluburi, Liga Europa/Cupa UEFA.

400 afișări
Imaginea articolului FC Sevilla şi Benfica se întâlnesc în prima finală spaniolo-portugheză din Liga Europa

FC Sevilla şi Benfica se întâlnesc în prima finală spaniolo-portugheză din Liga Europa (Imagine: Mediafax Foto / AFP)

Cele două formaţii s-au mai întâlnit o singură dată în cupele europene, în turul preliminar al sezonului 1957/1958 al Cupei Campionilor, spaniolii calificându-se mai departe, după o victorie cu 3-1 pe teren propriu şi o remiză albă la Lisabona.

Finala dintre FC Sevilla şi Benfica reprezintă cea de-a treia întâlnire în ultimul act al unei competiţii europene între două formaţii din Spania şi Portugalia. În precedentele două, reprezentanta Portugaliei, Benfica, s-a impus împotriva formaţiilor FC Barcelona şi Real Madrid, de fiecare dată în Cupa Campionilor Europeni.

Înfiinţată la 14 octombrie 1905, FC Sevilla, echipă la care în prima parte a sezonului a evoluat şi atacantul român Raul Rusescu, care a marcat două goluri în preliminariile Ligii Europa şi unul în faza grupelor, a câştigat de două ori această competiţie, în sezoanele 2005/2006 şi 2006/2007.

De asemenea, în palmaresul grupării andaluze mai figurează o Supercupă a Europei, cucerită în 2006.

FC Sevilla a ajuns în finala Ligii Europa, după ce a eliminat, începând cu faza 16-imilor de finală, formaţiile Maribor, Betis Sevilla, FC Porto şi FC Valencia. În cele opt meciuri eliminatorii, FC Sevilla a câştigat de patru ori, a remizat o dată şi a fost învinsă de trei ori, golaverajul fiind 13-10.

Împotriva echipelor din Portugalia, FC Sevilla a disputat 16 partide în cupele europene, câştigând opt, remizând de trei ori şi pierzând de cinci ori. Golaverajul este 27-18 în favoarea spaniolilor.

Dacă FC Sevilla a câştigat cele două finale europene jucate, în schimb Benfica le-a pierdut pe ultimele şapte, iar de la ultimul trofeu adjudecat au trecut 52 de ani.

Sport Lisboa e Benfica a fost înfiinţată la 28 februarie 1904. "Vulturii", campioni ai Portugaliei în acest sezon, vor disputa cea de-a zecea finală de cupă europeană din istorie. Din cele nouă finale disputate până acum, Benfica le-a câştigat pe primele două, 1961 şi 1962 în Cupa Campionilor Europeni, dar le-a pierdut pe următoarele şapte, de cinci ori în CCE şi de două ori în Cupa UEFA/Liga Europa.

Ultima finală pierdută de Benfica a avut loc chiar în sezonul trecut al Ligii Europa, când golul lui Branislav Ivanovici din minutul 90+3 a trimis trofeul la Londra, în curtea celor de la Chelsea.

Despre cele şapte finale consecutive pierdute de Benfica se spune că acestea ar fi cauzate de blestemul fostului antrenor al lusitanilor, Bela Guttmann, care a pregătit-o, printre altele, şi pe Ciocanul Bucureşti. Benfica a fost prima echipă care a pus capăt supremaţiei echipei Real Madrid în Cupa Campionilor Europeni. După ce a reuşit să câştige în 1961 şi 1962 cea mai importantă competiţie intercluburi din Europa, Guttmann a solicitat o mărire de salariu, însă conducerea grupării a refuzat. În acel moment, Guttmann le-ar fi "urat" celor de la Benfica să nu mai câştige nicio finală europeană timp de o sută de ani.

Benfica a ajuns în Liga Europa, după ce a început sezonul în Liga Campionilor, însă a terminat faza grupelor pe locul trei, astfel că a continuat participarea în cupele europene în cea de-a doua competiţie ca valoare. În cele opt meciuri eliminatorii din Liga Europa (cu PAOK Salonic, Tottenham Hotspur, AZ Alkmaar şi Juventus Torino), Benfica a înregistrat şase victorii şi două remize, golaverajul fiind de 14 goluri marcate şi doar patru primite.

Împotriva echipelor din Spania, Benfica a disputat 22 de partide, din care a câştigat doar cinci, a remizat de şapte ori şi a pierdut de zece ori. "Vulturii" au marcat de 25 de ori împotriva formaţiilor spaniole şi au primit 35 de goluri.

Golgheterii celor două echipe în această competiţie sunt francezul Kevin Gameiro (FC Sevilla), cu cinci reuşite în 11 partide, şi brazilianul Lima (Benfica), cu patru goluri în şapte meciuri.

În acest sezon al Ligii Europa s-au disputat 204 partide, s-au înscris 475 de goluri (2,33/meci) şi au asistat 3.378.088 de spectatori, media fiind de 16.559 la fiecare întâlnire.

Finala se va disputa pe Stadionul Juventus, cu o capacitate de 41.254 de locuri, care a fost construit între martie 2009 şi august 2011 pe locul fostei arene Delle Alpi.

Stadionul este unul care îndeplineşte mai multe standarde ecologice, printre care acelea că nu poluează aerul, nu există niciun risc de incendiu, exploatează intensiv energia saorelui prin intermediul unor panouri solare, nu produce emisii chimice şi acustice, reutilizează apa de ploaie şi are nevoie de mai puţin de jumătate din cantitatea obişnuită de apă pentru irigarea suprafeţei de joc.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici