Federaţia franceză menţine interdicţia privind vălul islamic

Federaţia Franceză de Fotbal (FFF) a anunţat, sâmbătă, că a luat cunoştinţă hotărârea IBAF constând în permiterea purtării vălului islamic şi a turbanului, dar îşi doreşte respectarea principiilor constituţionale ale laicismului, astfel că pentru sportivii francezi interdicţia este menţinută.

88 afișări
Imaginea articolului Federaţia franceză menţine interdicţia privind vălul islamic

Federaţia franceză menţine interdicţia privind vălul islamic (Imagine: Mediafax Foto / AFP)

"Federaţia Franceză de Fotbal, asociaţie membră FIFA, a luat cunoştinţă astăzi decizia International Board cu privire la autorizarea jucătorilor şi jucătoarelor să poarte vălul islamic sau turbanul în cadrul propriilor competiţii internaţionale. Această decizie, care nu este decât aplicarea tehnică a unei prime măsuri hotărâte în iulie 2012, permite federaţiilor care doresc să o extindă la propriile lor competiţii. În ceea ce priveşte participarea selecţionatelor franceze în competiţiile internaţionale şi organizarea competiţiilor naţionale, Federaţia Franceză de Fotbal îşi reiterează îngrijorarea cu privire la respectarea principiilor constituţionale şi legislative ale laicismului, care prevalează în ţara noastră şi figurează în statute. În aceste condiţii, federaţia menţine interdicţia purtării oricăror semne religioase sau confesionale", se arată într-un comunicat postat pe site-ul forului fotbalistic francez.

International Board (IFAB), organismul FIFA care se ocupă de regulile jocului, a aprobat, sâmbătă, purtarea vălului islamic şi a turbanului de către jucătoare, respectiv fotbalişti. IFAB a luat această decizie după o perioadă de probă de 20 de luni.

"S-a decis că fotbalistele vor putea avea capul acoperit atunci când joacă", a declarat secretarul general al FIFA, Jerome Valcke, care a precizat că şi fotbaliştii vor avea posibilitatea de a evolua cu capul acoperit.

Vălul şi turbanul nu vor fi însă cele obişnuite, ci vor fi adaptate. Trebuie să fie în concordanţă cu echipamentul şi să nu constituie un pericol pentru persoanele care le poartă sau pentru alţii.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici