FIFA a anunţat că "va reacţiona" în cazul unei interferenţe politice în fotbalul din Franţa

FIFA a anunţat că "va reacţiona" dacă vor exista interferenţe politice în problemele Federaţiei Franceze de Fotbal, deoarece puterea politică nu poate cere demisia unui oficial al unui for fotbalistic, a declarat, sâmbătă, secretarul general al FIFA, Jerome Valcke.

10 afișări
Imaginea articolului FIFA a anunţat că "va reacţiona" în cazul unei interferenţe politice în fotbalul din Franţa

FIFA a anunţat că "va reacţiona" în cazul unei interferenţe politice în fotbalul din Franţa (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Dacă vom considera că există interferenţe politice, o să reacţionăm, aşa cum am face în cazul oricărei ţari din lume", a răspuns Valcke, atunci când a fost întrebat despre criza politico-sportivă provocată de eşecul naţionalei Franţei la Cupa Mondială din Africa de Sud.

FIFA a reiterat cu fermitate că nu va permite în nicio ţară ca puterea politică să intervină direct în problemele unei federaţii. "Am informat Ministerul Sportului de modul în care funcţionează sistemul nostru. Nimeni nu poate cere cuiva să demisioneze. O persoană este aleasă, dacă ea crede că a făcut ceva greşit, poate demisiona. Dar nu poate fi obligată. Pe toate continentele, monitorizăm în permanenţă această situaţie şi amintin oamenilor cum funcţionează piramida puterii în fotbal. FFF lucrează sub tutela FIFA", a completat Valcke, răspunzând la o întrebare cu privire la afirmaţiile ministrului francez al Sportului, Roselyne Bachelot, care a calificat drept "inevitabilă" retragerea preşedintelui Federaţiei Franceze de Fotbal (FFF), Jean-Pierre Escalettes.

"În ceea ce priveşte Franţa nu suntem îngrijoraţi, dar suntem atenţi. Avem încredere că oamenii nu se vor pune într-o situaţie dificilă", a adăugat oficialul forului mondial.

După eliminarea Franţei din faza grupelor a Cupei Mondiale şi pe fondul revoltei fără precedent a jucătorilor de la naţională, preşedintele Nicolas Sarkozy a solicitat, miercuri, desfăşurarea unei adunări generale a fotbalului francez în toamnă, pentru "a se asigura că cei responsabili vor suporta rapid consecinţele" pentru prestaţia naţionalei la CM, calificată drept "un dezastru".

Guvernul francez, şocat de imaginea dată de criza de la naţionala Franţei, nu a ignorat faptul că posibilităţile sale de manevră în fotbal şi, în general, în lumea sportului sunt limitate. Chiar Roselyne Bachelot a recunoscut că nu are autoritatea de a cere demisia unui preşedinte de federaţie.

FIFA e foarte sensibilă la problemele legate de interferenţele politice în fotbal, forul mondial a suspendat deja în trecut mai multe federaţii din cauza mai multor intervenţii directe a puterii politice.

Echipa naţională a Africii de Sud a învins, marţi, pe stadionul Free State din Bloemfontein, cu scorul de 2-1 (2-0), reprezentativa Franţei, în ultima etapă a grupei A de la Cupa Mondială, dar ambele selecţionate au ratat calificarea în optimile de finală. Franţa a terminat pe ultimul loc în grupa A, cu un singur punct.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici