INTERVIU - Petrache: Numirea lui Steve McDowell nu este o soluţie de criză sau de compromis

Preşedintele Federaţiei Române de Rugby, Alin Petrache, a declarat, miercuri, într-un interviu acordat agenţiei MEDIAFAX, că numirea neo-zeelandezului Steve McDowell în locul francezului Serge Lairle la conducerea echipei naţionale, nu este o soluţie de criză sau de compromis.

232 afișări
Imaginea articolului INTERVIU - Petrache: Numirea lui Steve McDowell nu este o soluţie de criză sau de compromis

INTERVIU - Petrache: Numirea lui Steve McDowell nu este o soluţie de criză sau de compromis (Imagine: Bogdan Stamatin/Mediafax Foto)

Alin Petrache a revenit, începând de luni, la Federaţia Română de Rugby, după ce a fost operat, la data de 5 mai, din cauza unei hernii de disc, intervenţie ce l-a făcut să stea departe de munca de la federaţie timp de două săptămâni.

Petrache a asistat, miercuri, în sală, la conferinţa de presă premergătoare partidei cu Ucraina, contând pentru recalificările la Cupa Mondială din 2011 ce se va disputa în Noua Zeelandă. Îmbrăcat într-un trening de culoare bleumarin, Petrache a răspuns din picioare întrebărilor care i-au fost adresate.

Antrenorul francez al echipei naţionale de rugby a României, Serge Lairle, a fost înlocuit de Romeo Gontineac şi Steve McDowell, după ce acesta nu a dat niciun răspuns propunerii de prelungire a contractului său. "Din motive financiare, FRR i-a propus antrenorului francez Serge Lairle diminuarea salariului, dar nu a primit vreun răspuns din partea acestuia. Având în vedere acest aspect, FRR a decis ca echipa naţională să fie condusă de cuplul tehnic Gontineac - McDowell", a anunţat, luni, Federaţia Română de Rugby.

Redăm în continuare interviul acordat de preşedintele Federaţiei Române de Rugby, Alin Petrache, agenţiei MEDIAFAX:

Reporter: Cum a decurs operaţia de hernie de disc?

Alin Petrache: Operaţia a fost un succes, mă simt foarte bine. Am început recuperarea medicală de două zile, pentru că timp de zece zile am stat la orizontală în pat, fără să fac mişcare. Uşor-uşor încep să mă plimb câteva ore pe zi.

Reporter: În cât timp vă veţi reveni de pe urma operaţiei?

Alin Petrache: Durează. Recuperarea este cea mai importantă. E clar că şi operaţia a fost importantă, dar recuperarea la herniile de disc este cea mai importantă.

Reporter: FRR a decis ca întreaga sumă încasată în urma meciurilor contând pentru etapa de Cupă Europeană de rugby în şapte să fie donată fostului sportiv Alexandru Grădinaru, care a rămas paralizat. Vă aşteptaţi să se strângă suficienţi bani pentru recuperarea rugbystului în vârstă de 19 ani?

Alin Petrache: Sper să vină mulţi spectatori. Avem un mic duşman, vremea, pentru că am înţeles că va fi o vreme întunecată, ploioasă, iar acest lucru va ţine multă lume în casă, dar sper ca iubitorii de rugbi să fie aproape de acest turneu.

Reporter: Ce ne puteţi spune despre turneul de rugby în şapte care se va disputa în weekend la Bucureşti?

Alin Petrache: Ne dorim ca acest turneu să fie un succes, prin prisma faptului că este şi primul care se desfăşoară în România. E clar că trebuie să dăm mai multă întâietate rugbiului în şapte, pentru că a devenit un sport olimpic şi suntem mândri că am revenit la familia olimpică, la care România a câştigat prima medalie de bronz la Jocurile Olimpice în 1924, chiar dacă au fost doar trei echipe participante, dar asta nu spunem.

Reporter: Care este obiectivul la acest turneu?

Alin Petrache: Obiectivul nostru tot timpul este locul întâi. Sperăm ca uşor-uşor să formăm un grup, atât la feminin, cât şi la masculin, cu care să mergem şi să credem în continuare în valoarea lor?

Reporter: Care sunt şansele de calificare la Jocurile Olimpice de la Londra din 2012?

Alin Petrache: Este o întrebare dificilă, grea. Nu pot spune acum. Timp ar fi să ne pregătim, dar important este să se schimbe puţin formatul, pentru că sunt 12 echipe care se vor califica şi este foarte greut, pentru că din Europa se vor califica doar două echipe naţionale, deci va fi o competiţie acerbă. Sperăm ca din 2013, când se vor schimba în Comitetul Olimpic Executiv anumite persoane care nu agreează ideea de a veni mai mult de 12 echipe, sperăm ca după schimbarea acestor domni să accepte calificarea a 16 sau 20 de echipe, iar atunci va creşte şi şansa noastră de a participa, pentru că în Europa sunt echipe extrem de puternice.

Reporter: Vă pare rău că s-a renunţat la colaborarea cu Serge Lairle?

Alin Petrache: E clar că avem o părere de rău, dar nu trebuie să privim niciodată în urmă, ci ceea ce va urma. Având în vedere problemele financiare care există şi pe care le vedem zi de zi la televizor şi lângă noi, e clar că nu puteam să rămânem la acelaşi nivel salarial. Am decis să propunem o reducere a salariului, dar deocamdată văd că nu au fost de acord. Noi trebuie să ne vedem de drum în continuare, iar echipa naţională nu trebuie să moară, ci să meargă mai departe, pentru că avem un obiectiv, calificarea la Cupa Mondială din Noua Zeelandă.

Reporter: Să înţeleg că numirea lui Steve McDowell este una de compromis sau de criză?

Alin Petrache: Nu este o soluţie de compromis sau de criză. Steve McDowell îşi merită locul, iar experienţa lui de jucător şi de antrenor îşi va spune cuvântul.

Reporter: Se va califica România la turneul final al Cupei Mondiale din 2011?

Alin Petrache: În momentul în care vom fi calificaţi cred că vom face o Cupă Mondială aşa cum nu am făcut vreodată. Am un "feeling" în această echipă care va merge la Cupa Mondială. Aşa cum au spus şi jucătorii, şi antrenorii spun, şi eu că noi suntem singurii care ne putem face probleme. Suntem un popor de latini şi ne dăm uneori cu stângul în dreptul, dar având în vedere ascensiunea pe care o avem la nivelul echipei naţionale, nu cred că putem rata această calificare.

Reporter: Echipa de juniori a României a învins selecţionata similară a Uruguayului la Campionatul Mondial sub 20 de ani, poate reprezenta un avantaj moral în perspectiva dublei de calificare contra selecţionatei mari a Uruguayului?

Alin Petrache: Da, aseară am fost în cantonamentul echipei naţionale la Izvorani. Era un hop peste care trebuia să trecem şi am reuşit. Urmează meciul cu Italia de sâmbătă. Sper să trecem şi peste acest meci.

Reporter: De ce aţi decis ca echipa României să dispute meciurile de calificare în alte oraşe decât Bucureştiul, vă aşteptaţi la un număr mai mare de susţinători?

Alin Petrache: Când echipa naţională a jucat la Bucureşti, tribunele au fost pline şi au fost alături de echipa naţională. M-am gândit să promovăm şi în ţară jocul de rugbi. E un target pe care ni l-am propus ca federaţie, să jucăm prin ţară şi să le oferim posibilitatea spectatorilor din ţară să vadă ceea ce înseamnă rugbiul, familia şi bucuria aceasta pe care o putem oferi.

(Interviu realizat de Andrei Mazurchievici, andrei.mazurchievici@mediafax.ro)

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici