Iorgulescu: Răspunsul UEFA este tardiv, procesul de licenţiere pentru sezonul următor a început

Preşedintele LPF, Gino Iorgulescu, a declarat, miercuri, că răspunsul UEFA în privinţa licenţierii pentru sezonul următor este tardiv şi că nu se mai pot face modificări asupra sancţiunilor pentru cluburile care nu îndeplinesc criteriile, deoarece procesul a început.

90 afișări
Imaginea articolului Iorgulescu: Răspunsul UEFA este tardiv, procesul de licenţiere pentru sezonul următor a început

Gino Iorgulescu (Imagine: Marius Dumbrăveanu / Mediafax Foto)

"În cursul zilei de astăzi am primit răspunsul de la UFEA în ceea ce priveşte sistemul de licenţiere. Iar UEFA ne spune că nu este de acord cu suspendarea sistemului de licenţiere, dar a sugerat că federaţia poate elibera o licenţă pentru participarea în campionatul Diviziei A. Din câte ştiu eu, acest răspuns de la UEFA este puţin tardiv pentru că procesul de licenţiere s-a încheiat şi acum aşteptăm hotărârile în ceea ce priveşte echipele", a spus Iorgulescu.

El a adăugat că LPF a ajutat financiar mai multe cluburi din Liga I pentru a-şi plăti datoriile şi a putea depune dosarul de licenţiere la FRF. Oficialul nu a dezvăluit sumele, nominalizând doar trei dintre cluburi: Astra Giurgiu, FC Vaslui şi FC Braşov.

"Într-o discuţie cu domnul Duru dânsul mi-a spus că nu poate să îmi indice acum dacă vreo echipă sau alta că nu ar primi licenţa, dar îmi spunea că în mare parte lucrurile au fost rezolvate. Şi din acest punct de vedere am mai pus şi noi umărul pentru ca echipele să îşi rezolve problemele. Nu la toate, doar la cele care au solicitat şi care au avut probleme mai mari. Este un sprijin financiar, vă pot spune că au fost Vaslui, Astra, Braşov... Mai multe au fost, nu am monitorizarea lor exact, dar sunt destule. Pe care le-am putut ajuta, le-am ajutat. Nu ne trebuia o hotărâre a Adunării Generale. Am făcut o recalculare, pentru că nu am dat bani decât din banii cluburilor. Am făcut o recalculare din ce mai aveau de luat din drepturile TV şi cu ajutorul directorului economic s-au găsit soluţii să putem ajuta", a precizat Iorgulescu.

UEFA se opune "cu fermitate" suspendării procesului de licenţiere în România, se arată în răspunsul forului european la o chestionare pe această temă făcută de FRF, însă recomandă adoptarea altor sancţiuni în afara excluderii din Liga I, în cazul grupărilor care nu îndeplinesc criteriile de licenţiere. "Pentru a nu risca prejudicierea fotbalului din România din cauza excluderii a numeroase cluburi ce nu îndeplinesc cerinţele de ordin financiar, este recomandat ca, în loc ca procesul de licenţiere să fie suspendat, alte sancţiuni (în afara excluderii) să fie impuse acestora pentru a putea participa la Campionatul naţional al primei divizii", preciează forul de la Nyon", se arată în adresa UEFA remisă, miercuri, FRF.

În 19 martie, la seminarul având ca temă "Licenţierea cluburilor din Liga I", reprezentanţi ai cluburilor din Liga I, cu majoritate de voturi (cluburile Ceahlăul Piatra Neamţ şi FC Astra s-au abţinut), au decis să solicite FRF demararea unei corespondenţe cu UEFA în vederea renunţării la condiţia licenţierii pentru participarea la campionatul Ligii I, cu aplicare pentru ediţia de campionat 2014/2015, urmând ca licenţierea să se desfăşoare numai pentru cluburile participante în competiţiile europene.

Măsura suspendării obligativităţii deţinerii licenţei pentru participarea în Liga I s-ar fi aplicat doar pentru ediţia de campionat 2014/2015, cu condiţia aprobării ei de către UEFA şi de Adunarea Generală a FRF. Totodată grupările din Liga I care vor participa în sezonul 2014/2015 în competiţiile organizate de UEFA trebuie să îndeplinească toate criteriile de licenţiere prevăzute în Regulamentul Naţional de Licenţiere a Cluburilor - ediţia 2013, inclusiv condiţiile prevăzute la criteriul financiar.

În ultimii ani, mai multe cluburi, printre care Rapid sau Gloria Bistriţa, nu au îndeplinit criteriile obligatorii pentru obţinerea licenţiei, lucru care a dus la retrogradarea acestora în Liga a II-a la masa verde. Pierderea licenţei a provocat de asemenea o serie de procese la Tribunalul de Arbitraj Sportiv de la Lausanne şi modificarea componenţei Ligii I după începutul competiţiei.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici