Liga Profesionistă de Fotbal a demarat procedurile pentru a lansa posturile LPF TV şi LIGA 1 TV

Liga Profesionistă de Fotbal a demarat oficial procedurile pentru a lansa propriile televiziuni - LPF TV şi LIGA 1 TV -, care ar urma să emită de la începutul anului 2014, a declarat vineri, pentru MEDIAFAX, Dumitru Dragomir, preşedintele LPF.

666 afișări
Imaginea articolului Liga Profesionistă de Fotbal a demarat procedurile pentru a lansa posturile LPF TV şi LIGA 1 TV

Liga Profesionistă de Fotbal a demarat procedurile pentru a lansa posturile LPF TV şi LIGA 1 TV (Imagine: Victor Ciupuliga/Mediafax Foto)

Liga Profesionistă de Fotbal a solicitat Oficiului de Stat pentru Invenţii şi Mărci (OSIM) înregistrarea mărcilor LPF TV şi LIGA 1 TV, făcând astfel primul pas oficial pentru lansarea propriilor televiziuni.

Cererea de înregistrare a mărcilor LPF TV şi LIGA 1 TV a fost depusă la OSIM în data de 14 martie 2013. Pentru ambele mărci, Liga a solicitat înregistrarea în clasele "Educaţie; instruire; divertisment; activităţi sportive şi culturale", "Telecomunicaţii" şi "Publicitate; conducerea şi administrarea afacerilor; lucrări de birou".

Contactat de MEDIAFAX, Dumitru Dragomir, preşedintele LPF, a confirmat intenţia de lansare a televiziunilor LPF şi LIGA 1 TV. "Eu fac propunerile, dar hotărăşte Adunarea Generală, care cred că va fi în iunie-iulie", a spus Dragomir.

El a mai spus că Adunarea Generală va decide dacă va exista o singură televiziune, pentru care se va alege una din cele două denumiri LPF TV şi Liga 1 TV, sau dacă vor exista două televiziuni cu aceste denumiri.

Totodată, Dumitru Dragomir a precizat că la proiectul lansării propriilor televiziuni lucrează de la începutul acestui an două echipe, una din ţară şi una din străinătate, urmând să fie depuse solicitări în acest sens la Consiliul Naţional al Audiovizualului (CNA), instituţia care emite licenţele audiovizuale pentru ca un post TV să poată emite.

"Urmează să depunem şi la CNA. Facem actele deocamdată. Suntem în faza incipientă a discuţiei, căutăm soluţii şi umblăm prin lume să vedem cum are Franţa, cum are Italia, cum are Germania, cum are Austria, cum au ţările din jurul nostru", a explicat Dragomir.

Întrebat dacă Liga Profesionistă de Fotbal are ca partener un operator de cablu pentru lansarea televiziunilor, Dumitru Dragomir a spus că Liga va discuta cu cabliştii. "Să vedem dacă sunt interesaţi proprietarii de cablu. Dacă sunt interesaţi, atunci intrăm într-un parteneriat cu ei", a mai spus preşedintele LPF.

Pe de altă parte, Dumitru Dragomir a spus că televiziunile Ligii Profesioniste de Fotbal nu vor transmite numai meciuri de fotbal.

"Eu eu am planul meu să rezolv cu Federaţia să luăm şi Cupa României, să luăm şi Divizia B, să luăm tot, să facem un contract şi cu Federaţia Română de Handbal. Suntem în discuţii avansate pentru sporturile de echipă. Vom avea şi fotbal şi filme artistice şi show-uri pe teme sportive. Plus lupte K1, toate felurile de lupte", a spus Dumitru Dragomir.

El a precizat că, dacă Adunarea Generală a LPF îi va accepta propunerile, televiziunile LPF vor emite de la începutul anului 2014.

De asemenea, Dumitru Dragomir a spus că televiziunile pot să fie lansate înaintea organizării unei noi licitaţii pentru drepturile de televizare ale meciurilor din Liga I. Dragomir a precizat că Adunarea Generală va decide când va fi organizată licitaţia pentru meciurile din Liga I începând cu sezonul competiţional 2014/2015.

Dumitru Dragomir a anunţat încă din anul 2011 intenţia Ligii Profesioniste de Fotbal de a lansa propriile televiziuni, în contextul în care drepturile de difuzare TV pentru mai multe pachete cu meciuri din Liga I nu au fost vândute iniţial la licitaţia organizată la momentul respectiv de LPF.

Astfel, pe 3 mai 2011, Dumitru Dragomir a declarat, într-o conferinţă de presă, că Liga Profesionistă de Fotbal ar putea câştiga cu o televiziune proprie, difuzată în format "pay per view" (cu plată, n.r.), circa 170 de milioane de euro din 170 de meciuri transmise.

El a mai spus atunci că LPF va avea o platformă funcţională cu unul sau două posturi TV, aceasta urmând să fie construită din banii obţinuţi din drepturile TV, dar şi din împrumuturi bancare, iar sediul ar putea fi în parcarea actualei clădiri a Ligii din Cotroceni. Tot atunci, Dragomir a spus că societăţile de cablu şi DTH vor fi de acord să retransmită postul sau posturile Ligii Profesioniste de Fotbal pentru că vor primi bani pentru a furniza acest serviciu.

La licitaţia din 4 aprilie 2011, la care au participat societăţile SC Antena TV Group SA, SC RCS&RDS SA şi SC Romtelecom SA, numai trei pachete au fost adjudecate dintre cele nouă. Liga a scos la licitaţie cesiunea drepturilor de televiziune (audiovizuale) prin orice mijloc tehnic a imaginilor în mişcare, însoţite sau nu de sunet, din cadrul meciurilor de fotbal ale competiţiei Liga I "PARTENER" în sezoanele competiţionale 2011/2012, 2012/2013, 2013/2014, partidele fiind împărţite în nouă pachete. Astfel, RCS&RDS a câştigat primul pachet de meciuri, Romtelecom, pe cel de-al doilea, iar Antena 1, pe ce de-al optulea, pentru celelalte pachete nelicitând nimeni.

RDS&RCS şi Romtelecom au licitat pentru pachetul numărul 1, prima câştigând la al doilea pas cu suma de 13.200.000 de euro plus TVA (preţ de plecare 12.900.000 de euro plus TVA).

Cel de-al doilea pachet a fost adjudecat de Romtelecom, singura care a licitat, cu suma de pornire de 12.900.000 de euro plus TVA.

Pachetul numărul opt a fost adjudecat de Antena 1, cu suma de 10.500.000 de euro plus TVA.

Ulterior, conducătorii de cluburi au hotărât ca pachetul numărul 9 de meciuri din Liga I să fie încredinţat TVR pentru suma de nouă milioane de euro fără TVA.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici