Macron cere să nu se îndepărteze librăriile de pe promenada Senei din Paris pentru Jocurile Olimpice

  • Preşedintele francez s-a pronunţat în favoarea păstrării librăriilor în locurile lor istorice de pe promenada râului Sena, pe perioada Jocurilor Olimpce.
  • Iniţial, librarii urmau să fie evacuaţi temporar. Macron a cerut Ministerului de Interne să oprească această mutare.
75 afișări
Imaginea articolului Macron cere să nu se îndepărteze librăriile de pe promenada Senei din Paris pentru Jocurile Olimpice

Macron cere să nu se îndepărteze librăriile de pe promenada Senei din Paris pentru Jocurile Olimpice

Preşedintele francez Emmanuel Macron a intervenit în disputa privind evacuarea librarilor de pe malurile Senei pentru Jocurile Olimpice de la Paris, hotărând ca aceştia să rămână în locaţiile lor istorice, potrivit unui comunicat publicat marţi.

Macron "a cerut ministrului de Interne şi biroului prefectului Parisului să se asigure că toţi librarii sunt păstraţi şi că nimeni nu este forţat să se mute", se arată într-un comunicat al biroului preşedintelui, citat de AFP.

Măsura era deja în vigoare şi a afectat sute de librari care lucrează în mici tarabe verzi de-a lungul Senei, care urmau să fie temporar evacuaţi înainte de ceremonia de deschidere a Jocurilor Olimpice din 26 iulie.

Confruntat cu această situaţie, şeful Asociaţiei culturale a librarilor din Paris a comparat mutarea lor cu o ,,extracţie de dinţi". Organizaţia a anunţat luna trecută că va acţiona în justiţie pentru a opri procesul.

Librarii sunt o caracteristică a oraşului de peste 150 de ani şi, după o perioadă dificilă în timpul pandemiei, au văzut în sosirea a 16 milioane de turişti în oraş o parte bună a lucrurilor. Bineînţeles, ei ar pierde o bună oportunitate dacă ar fi forţaţi să se mute în timpul ceremoniei de deschidere, care va avea loc pe malul Senei.

Pentru prima dată în istorie, ceremonia de deschidere va avea loc în afara stadionului. Şi se întâmplă să fie pe malul Senei, acolo unde se află librarii.

Posibila evacuare a librarilor s-a bazat pe îngrijorările de securitate

Poliţia municipală, sub supravegherea prefectului numit de guvern, a ordonat îndepărtarea a aproximativ 600 din cele 900 de standuri de cărţi, pe motiv că acestea ar putea fi folosite pentru a ascunde explozibili. De asemenea, această măsură a fost considerată o modalitate de a elibera spaţiu pentru spectatori pe malul râului. Sunt aşteptaţi aproximativ 300.000 de fani cu bilet de intrare.

Intervenţia lui Macron reflectă preocupările legate de impactul asupra opiniei publice al eliminării unui element al vieţii pariziene. De asemenea, ea reflectă criticile tot mai mari privind perturbarea vieţii cotidiene cauzată de Jocuri.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici