Manny Pacquiao, acuzat de evaziune fiscală

Boxerul Manny Pacquiao a anunţat, marţi, că i-au fost blocate conturile bancare de către autorităţile filipineze, care îl acuză că nu şi-a plătit impozitele pe sumele încasate în urma luptelor disputate în SUA, informează AFP.

113 afișări
Imaginea articolului Manny Pacquiao, acuzat de evaziune fiscală

Manny Pacquiao (Imagine: Arhiva Mediafax Foto / AFP)

Biroul de taxe interne susţine că Pacquiao nu a plătit aproximativ 50 de milioane de dolari taxe în urma luptelor disputate în SUA între 2008 şi 2009, o perioadă de vârf a carierei lui.

"Aceasta este hărţuire. Nu sunt un criminal sau un hoţ, nu am nimic de ascuns. Voi face faţă acestor probleme", a declarat boxerul de 34 de ani, la două zile după victoria repurtată la Macao, în faţa americanului Brandon Rios, pe care a dedicat-o victimelor taifunului Haiyan.

În paralel cu cariera de sportiv, Pacquiao a intrat în politică, fiind membru al Congresului din Filipine şi, susţine presa locală, având ambiţii prezidenţiale.

El a precizat că nu a încălcat legea şi că a plătit taxele în Statele Unite, ţară legată printr-un tratat fiscal cu Filipine, acord care le permite cetăţenilor celor două ţări să nu fie dublu impozitaţi.

Biroul filipinez de impozite a confirmat că a blocat conturile boxerului şi ale soţiei sale, Jinkee, însă nu a precizat cât datorează Pacquiao statului.

Sportivul a declarat că această decizie l-a împiedicat să-şi plătească echipa şi că a fost nevoit chiar să împrumute un milion de pesos (16.800 de euro), pentru a-şi respecta promisiunea de a ajuta victimele taifunului.

Deşi nu mai deţine niciun titlu mondial, Pacquiao rămâne unul dintre sportivii cel mai bine plătiţi din lume. Revista Forbes l-a situat pe locul 14 în clasamentul câştigurilor din 2012, cu 34 de milioane de dolari.

Una dintre priorităţile preşedintelui filipinez Benigno Aquino este combaterea evaziunii fiscale, un flagel în statul asiatic. Purtătorul de cuvânt al Preşedinţiei, Herminio Coloma, a negat o hărţuire politică în cazul lui Pacquiao, precizând că blocarea conturilor sportivului s-a făcut respectând legea, ca în cazul oricărui rău-platnic.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici