Marius Vizer promite judoului iranian că va fi "binevenit înapoi" în competiţii, după ce suspendarea va lua sfârşit

Preşedintele Federaţiei Internaţionale de Judo (IJF), Marius Vizer, a promis că Iranul va fi "binevenit înapoi" în septembrie, când suspendarea acestei ţări va lua sfârşit.

80 afișări
Imaginea articolului Marius Vizer promite judoului iranian că va fi "binevenit înapoi" în competiţii, după ce suspendarea va lua sfârşit

Federaţia iraniană de judo (IRIJF) a fost suspendată de IJF după ce lui Saeid Mollaei i s-a ordonat să se retragă de la Campionatele Mondiale din 2019 de la Tokyo pentru a evita să se confrunte cu un adversar din Israel.

Iniţial, fusese impusă o interdicţie "pe termen nelimitat", înainte ca aceasta să fie redusă la patru ani în urma unui apel la Tribunalul de Arbitraj Sportiv.

Conform sancţiunilor, IRIJF va rămâne interzisă ca membru al Federaţiei Internaţionale până la 17 septembrie anul acesta.

Vizer a afirmat că Iranul a „ratat" evenimentele din ultimii patru ani şi a confirmat că sportivii iranieni vor fi eligibili să se întoarcă după ce sancţiunea se va încheia.

"Sancţiunea pentru Iran se va termina în septembrie", a declarat Vizer pentru insidethegames.

"Ei sunt bineveniţi înapoi. Sper că vor face tot posibilul să respecte regulile şi să nu repete incidentele incomode din trecut.

"Ne este dor de ei. Ne este dor de fiecare naţiune care nu este aici. Sper să avem momente mai bune în viitor.

"A fost o decizie dificilă [de a impune suspendarea] şi regretăm că acest lucru a afectat sportivii şi comunitatea de judo din Iran.

"Nu este vina lor. Ei sunt deschişi să participe şi sunt bineveniţi înapoi".

IJF a sancţionat IRIJF în urma unor ameninţări care ar fi fost adresate lui Mollaei în timpul Campionatelor Mondiale din 2019.

Mollaei, campionul mondial în exerciţiu în acel moment, ar fi trebuit să se confrunte cu israelianul Sagi Muki la eveniment, dar s-a retras înainte de a se confrunta cu rusul Khasan Khalmurzaev în runda a treia.

Judoka a susţinut că a primit un telefon de la primul ministru adjunct iranian al sportului, Davar Zani, care i-a ordonat să se retragă din competiţie pentru a evita o potenţială dispută între Iran şi Israel.

De asemenea, el a afirmat că Zani a făcut ameninţări la adresa sa şi a familiei sale.

De la scandalul de la Tokyo, Mollaei a refuzat să se întoarcă în Iran şi a cerut azil în Germania.

De asemenea, el a schimbat cetăţenia şi a reprezentat Mongolia la Jocurile Olimpice Tokyo 2020, unde a obţinut o medalie de argint.

Numeroase alte exemple de iranieni care au refuzat să concureze împotriva israelienilor au fost înregistrate de atunci.

În februarie, Comitetul Naţional Olimpic al Republicii Islamice Iran a fost convocat la Lausanne pentru un avertisment din partea Comitetului Internaţional Olimpic (CIO).

Preşedintele CIO, Thomas Bach, a cerut organismului să asigure "respectarea deplină" a Cartei Olimpice după ce şi-a exprimat "îngrijorarea gravă" cu privire la bunăstarea sportivilor în contextul protestelor antiguvernamentale.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici