Max Mosley a dat în judecată Google pentru a obţine blocarea difuzării unor imagini

Fostul şef al Federaţiei Internaţionale de Automobilism, Max Mosley, protagonistul unui scandal în 2008 după ce presa engleză a prezentat imagini care îl înfăţişau în compania unor prostituate, a dat în judecată Google France pentru a obţine blocarea difuzării fotografiilor respective pe internet.

446 afișări
Imaginea articolului Max Mosley a dat în judecată Google pentru a obţine blocarea difuzării unor imagini

Max Mosley a dat în judecată Google pentru a obţine blocarea difuzării unor imagini

Mosley speră că justiţia franceză va obliga gigantul informatic să acţioneze pentru a bloca, prin intermediul motorului său de căutare, difuzarea imaginilor şi înregistrărilor video cu privire la acest caz care ar putea încălca dreptul său la viaţă privată. Fostul preşedinte al FIA a declanşat o procedură similară în Germania, care va fi analizată în 20 septembrie, la Hamburg, a declarat pentru AFP un reprezentant al Google.

Clara Zerbib, avocata lui Mosley, a cerut, miercuri, judecătorilor tribunalului din Paris să oblige Google France, sub ameninţarea unor constrângeri financiare, nu numai să şteargă toate imaginile incriminate, ci şi să acţioneze înainte pentru a împiedica în viitor difuzarea acestora prin intermediul motorului de căutare. Tribunalul se va pronunţa în această speţă la 21 octombrie.

Acţiunea lui Mosley se bazează pe mai multe decizii ale unor instanţe din Anglia şi Franţa, care au recunoscut încălcarea dreptului la viaţă privată prin difuzarea acelor imagini şi au condamnat societatea News Group, editorul publicaţiei News of the World, care le-a publicat.

Pentru reprezentanţii Google, cererea fostului preşedinte al FIA reprezintă o "aberaţie juridică" care "poate încălca dreptul fundamental la libertatea de exprimare şi de informare pe Internet". Aceştia au precizat că întotdeauna au şters imaginile respective şi adresele corespunzătoare atunci când Mosley le-a cerut acest lucru, dar refuză să intervină "în amonte" pentru a supraveghea, filtra şi bloca fotografiile şi filmele.

Avocaţii Google au susţinut că un astfel de control prealabil ar intra în contradicţie cu directivele europene privind "comerţul electronic", pe baza cărora statele membre nu trebuie să constrângă prestatorii de servicii de Internet "la obligaţia de a supraveghea (...) fapte sau circumstanţe privind activităţi ilicite".

Google a scos în evidenţă ineficacitatea unei asemenea cenzuri şi riscul de a atinge în acest mod conţinuturi perfect legale, cum ar fi articolele privind cazul Mosley de exemplu. Acest argument a fost respins de avocatul lui Mosley, care a arătat că această supraveghere şi cenzură prealabilă există deja pentru imaginile cu caracter pedofil.

News of the World a publicat în data de 30 martie 2008 fotografii şi imagini video care îl surprindeau pe Max Mosley în compania a cinci tinere prostituate, îmbrăcate în uniforme sau costumate în prizonieri. Scenele au fost catalogate drept "o orgie nazistă" de tabloid, care a amintit şi că tatăl lui Max Mosley a fost un militant al mişcării naziste britanice din anii '30. Preşedintele FIA a respins aceste acuzaţii şi a acuzat grupul de presă News Group Newspapers că a i-a violat viaţa privată.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici