Procesul lui Oscar Pistorius: Procurorul îl acuză pe sportiv că a împuşcat-o pe Reeva ca pe un "pepene"

Extrem de dur, spunând că este timpul ca Oscar Pistorius să-şi asume crima şi să spună adevărul, procurorul sud-african Gerrie Nel s-a dezlănuţit, miercuri, contra campionului paralimpic, care a continuat să susţină că uciderea iubitei sale a fost o "teribilă greşeală".

179 afișări
Imaginea articolului Procesul lui Oscar Pistorius: Procurorul îl acuză pe sportiv că a împuşcat-o pe Reeva ca pe un "pepene"

Oscar Pistorius (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Nu, doamnă, nu am avut intenţia s-o ucid pe Reeva sau pe oricine altcineva", i-a spus sportivul de 27 de ani judecătoarei, la încheierea unui depoziţii laborioase începută, luni, întreruptă de plânsete, însă mereu sub controlul avocatului Barry Roux.

După o scurtă întrerupere a audierilor de miercuri, cuvântul a revenit procurorului.

Imediat, tonul şi atmsofera s-au schimbat. "Vă rog, domnule Pistorius, răspundeţi la întrebări, nu încercaţi să contestaţi pentru că veţi avea probleme", a afirmat procurorul, înainte de a-l acuza pe sportiv că "minte", că şi-a pregătit răspunsurile, că le-a calculat şi a eludat întrebările stânjenitoare.

Sportivul, care se prezenta marţi ca un copil distrus, a apărut în altă lumină într-o înregistrare video proiectată la tribunal. În această filmare se poate vedea idolul milioanelor de oameni din întreaga lume cum trage cu arma asupra unui pepene un singur foc şi spune apoi: "Este mai moale decât creierul unui om".

Nel s-a întors atunci spre Oscar Pistorius, acuzat de uciderea premeditată a Reevei Steenkamp, dar şi de încălcare a legislaţiei privind portul de armă.

"Vedeţi impactul pe care această muniţie l-a avut asupra pepenelui? Acesta a explodat, nu-i aşa?. Acelaşi lucru s-a întâmplat şi cu capul Reevei, a explodat, priviţi... Vă voi arăta... Domnule Pistorius, exact acelaşi efect a avut şi glonţul care i-a intrat ei în cap. Priviţi! Ştiu că nu doriţi pentru că nu vreţi să vă asumaţi responsabilitatea, dar este timpul să priviţi, să vă asumaţi faptele", a spus Nel, proiectând o imagine al capului însângerat al blondei Reeva.

Pistorius s-a apărat, spunând, în lacrimi, că nu vrea să revadă o imagine care îl chinuie. "Nu am nevoie să văd fotografia, am fost acolo", a spus el, bulversat, ţinându-şi capul în mâini.

Luni, el explicase că nu mai doarme noaptea, hăituit de "mirosul de sânge" şi că ia antidepresive pentru a trece peste drama care a dus la stoparea carierei sale.

"Domnule Pistorius, sunteţi de acord că sunteţi una dintre cele mai cunoscute personalităţi din lume... un model pentru sportivii de pe mapamond, valizi sau handicapaţi", a început procurorul.

"Cred că am fost. Am făcut o teribilă greşeală", a bâguit Pistorius.

În acel moment, procurorul şi-a început atacul: "Aţi făcut o greşeală! (tăcere) Aţi ucis pe cineva, asta aţi făcut. (tăcere) Şi nu vreţi să vă asumaţi responsabilitatea acestui act".

"Da, doamnă judecător", a răspuns Pistorius cu voce joasă.

"Spuneţi da, am tras asupra Reevei Steenkamp şi am ucis-o", a spus procurorul. "Da, am făcut-o, doamnă judecător", a răspuns Pistorius.

Procurorul a vorbit apoi despre contradicţiile sportivului, spunând că a adăugat detalii la depoziţiia făcută după ce a citit dosarul.

De ce Pistorius a spus anul trecut că a ieşit pe balcon şi l-a auzit pe faimosul hoţ pe care a crezut că l-a înfruntat apoi? De ce afirmă astăzi că nu a fost niciun moment pe balcon? Cum explică faptul că unul dintre ventilatoarele despre care spune că le-a pornit nu era branşat când poliţia a fotografiat locul crimei?

Sportivul a protestat cu sinceritate: "Tot ce am semnat este adevărul".

Procurorul l-a întrebat atunci dacă a "pornit arma accidental sau nu?".

Răspunsurile lui Pistorius au fost "Am tras de frică", "Am tras înainte să gândesc", "Nu am avut timp să mă gândesc la ceea ce fac", "Aveam arma, degetul pe trăgaci, ceea ce s-a întâmplat este un accident". Fără a admite vreun moment intenţia de crimă ce i-ar putea aduce 25 de ani de închisoare.

Campionul paralimpic sud-african Oscar Pistorius a început să depună mărturie, luni, în procesul de la Pretoria, în care este acuzat de uciderea iubitei sale, Reeva Steenkamp, în noaptea de 13 spre 14 februarie 2013.

Pistorius nu a negat niciodată că a împuşcat-o pe Reeva Steenkamp, dar a susţinut încă din prima zi că este vorba de o neînţelegere. El a spus că a crezut că în casă i-au intrat hoţi şi că a tras focuri de armă fără să ştie că Reeva s-a trezit pentru a merge la baie.

Sportivul riscă o condamnare la 25 de ani de închisoare, în cazul în care se va dovedi că a fost crimă cu premeditare.

Reeva Steenkamp, în vârstă de 29 de ani, era fotomodel sud-african şi prezentatoare TV.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici