Răzvan Lucescu: Meciul din Bosnia nu a fost decisiv pentru calificare

Selecţionerul Răzvan Lucescu a declarat, luni, într-o conferinţă de presă susţinută în Bacău, că partida pierdută în Bosnia-Heţegovina, scor 1-2, în preliminariile Campionatului European din 2012, nu a fost una decisivă pentru soarta calificării la turneul final.

25 afișări
Imaginea articolului Răzvan Lucescu: Meciul din Bosnia nu a fost decisiv pentru calificare

Răzvan Lucescu: Meciul din Bosnia nu a fost decisiv pentru calificare (Imagine: Razvan Chirita/Mediafax Foto)

"S-a vorbit foarte mult că meci decisiv în Bosnia. Ce meci decisiv? Din prima etapă a acestei grupe se vorbeşte de meci decisiv. Tot ce a trecut, a demonstrat în continuare că sunt şanse foarte mari de calificare. Eu am spus, dar cine m-a auzit, cine m-a ascultat că şi un rezultat de egalitate în Bosnia e pozitiv? Am anticipat foarte bine la început că va fi o grupă foarte grea şi că vor fi rezultate pe care nimeni nu le aşteaptă. De ce? Pentru că fotbalul se dezvoltă. Echipele din ţările nou apărute au investit, au avut strategii, au scos generaţii de jucători cu altă mentalitate. De ce Armenia, de ce Muntenegru sunt acolo sus la calificare?", a spus Lucescu.

Răzvan Lucescu a afirmat că meciurile pe care România le va disputa pe teren propriu în preliminariile Campionatului European sunt foarte importante, dar e greşit ca acestea să fie catalogate ca decisive. "Putem discuta, deşi e greşit, şi de meciuri decisive acasă. Au fost rezultate surprinzătoare şi probabil că vor mai fi. Vom vedea de la meci la meci. Depinde de noi şi de rezultatele noastre. Nu s-a pierdut nicio şansă! Nu e adevărat că trebuie să batem tot, nu e adevărat, nu e adevărat! Trebuie să batem acasă Bosnia, Belarus, Luxemburg acasă şi în deplasare, dar şi în Albania. Eu cred în fiecare meci care vine", a adăugat Lucescu.

Selecţionerul este convins că jucătorii echipei naţionale au fost marcaţi de miza partidei cu Bosnia din cauza presiunilor care s-au pus pe ei. "Este o altă situaţie de presiune uriaşă, iar foarte mulţi dintre jucători aşa îşi imaginează, iar de aici vine o anumită precipitare, teamă în situaţii decisive, care te fac să comiţi anumite greşeli. Am avut 1-0, trebuia să rămânem cu acel 1-0. Golurile nu le-am luat nici pe construcţie, nici pe posesie, le-am luat din naivitatea noastră şi foarte târziu pe al doilea. Nu am jucat aşa cum am fi vrut, aşa cum ne-am pregătit. Bosnia a meritat victoria pentru atitudine şi pentru dorinţa foarte mare de a întoarce rezultatul după pauză. Chiar dacă au avut o posesie prelungită, chiar dacă noi nu am ţinut de minge, naivitatea a făcut să pierdem jocul, pentru că adversarii nu şi-au creat ocazii. Am luat goluri la două faze fixe. Fazele fixe se rezolvă, în mod normal, cel mai uşor. De aceea suntem frustraţi, supăraţi pe noi, dar viaţa noastră merge înainte. Am pierdut meciuri pe final de meci, în Turcia, Franţa, cu Albania şi Italia am fost egalaţi. Este vorba de o stare de spirit şi mă opresc aici", a subliniat Lucescu.

Răzvan Lucescu a afirmat că după meciul din Bosnia nu a putut să doarmă toată noaptea. "Nopţile de după înfrângeri sunt cele mai grele pentru un antrenor. Nu am închis ochii până aseară, dar astea fac parte din viaţa noastră", a adăugat Lucescu.

Lucescu s-a arătat mulţumit de modul în care a evoluat Adrian Mutu în partida de la Zenica. "Mutu la meciul din Bosnia a făcut ceea ce trebuia. A fost disponibil, s-a bătut, n-a avut multe mingi aşa cum ne-am propus înaintea jocului, dar atât cât a avut, a rezolvat corect şi atitudinea lui a fost foarte bună", a explicat Lucescu.

Antrenorul a declarat că, în România, echipele de club trec foarte uşor peste faza de construcţie, nu mizează pe posesie şi acest lucru se transmite şi la echipa naţională: "Este o problemă care ţine numai de mijlocaşi, de valoare lor, de calităţile lor, pentru că aceşti mijlocaşi au alte calităţi. Dacă ne uităm în campionatul nostru, nu sunt echipe care să aibă o posesie zdrobitoare. Se joacă foarte direct, sunt alte stiluri de joc, iar din această cauză nu sunt mijlocaşi cu calităţi diferite. Alte soluţii ce avem la lot? Cine trebuia să fie la lot, este".

Lucescu nu crede că mijlocaşul George Florescu a fost cel mai slab jucător de pe teren la partida cu Bosnia-Herţegovina. "Florescu a crescut într-un an de zile foarte mult, a jucat permanent la echipa naţională şi cred că ar fi fost destul de dificil să aducem un jucător care joacă două meciuri la echipa de club, iar apoi cinci este rezervă. Florescu, ţinând cont de perioada pe care a avut-o, a jucat cel mai mult dintre toţi. Florescu nu a fost cel mai prost jucător de pe teren, a recuperat foarte multe mingi, a închis foarte mult jocul şi a suferit ca ceilalţi în momentul în care am avut mingea, dar asta este o altă problemă", a spus Lucescu.

Răzvan Lucescu a afirmat că o mare problemă o reprezintă jucătorii tineri care nu evoluează la cluburile din străinătate. "Întinerire există, cred că sunt cinci sau şase jucători până în 25 de ani care au apărut în echipa naţională, care din păcate au fost consideraţi jucători foarte buni şi au plecat afară, dar nu mai joacă. E o problemă şi asta. Au fost meciuri în care cred că am avut cea mai tânără echipă din Europa", a subliniat Lupescu.

Răzvan Lucescu regretă absenţele lui Chivu şi Săpunaru de la meciul cu Bosnia. "Fără a-i critica pe Râpă şi Goian, absenţele lui Săpunaru şi Chivu, din punct de vedere al impactului psihologic, a fost enorm. Contează un jucător ca Cristi Chivu, care are o experienţă uriaşă. Dă linişte, dă siguranţă, transmite mesaje corecte, dă forţa de a se bate până la capăt", a concluzionat Lucescu.

Reprezentativa de fotbal a României a fost învinsă, sâmbătă, în deplasare, cu scorul de 2-1 (0-1), de selecţionata Bosniei-Herţegovina, într-un meci contând pentru grupa a patra a preliminariilor Campionatul European din 2012 şi a rămas cu şanse mici de calificare la turneul final.

"Tricolorii" vor întâlni, marţi, la Piatra Neamţ, de la ora 20.45, reprezentativa Luxemburgului, în următorul meci din grupa a 4-a a preliminariilor.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici