RETROSPECTIVA ANULUI 2012: Spania a intrat în istoria fotbalului mondial

Adăugând Euro 2012 la titlurile de campioană a Europei în 2008 şi a lumii în 2010, Spania lui Xavi, Iniesta şi Ramos a intrat vara trecută în istoria fotbalului mondial, se arată într-un material al agenţiei France Presse.

131 afișări
Imaginea articolului RETROSPECTIVA ANULUI 2012: Spania a intrat în istoria fotbalului mondial

Spania a intrat în istoria fotbalului mondial (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Niciodată o echipă naţională nu a reuşit să câştige trei titluri majore consecutiv. Şi asta în condiţiile în care selecţionata "La Roja" a fost criticată pentru "plictisitoarea tiki-taka", acest joc pe bază de pase repetate.

Autorii unei finale senzaţionale la Kiev, în faţa Italiei (scor 4-0), campionii europeni şi mondiali au avut ocazia de a-şi reduce la tăcere detractorii.

Prestaţia jucătorilor lui Del Bosque în Polonia şi Ucraina a consacrat o generaţie de aur şi un stil care va rămâne în istorie.

"La Roja" lui Xavi, Iniesta and co. este o odă a posesiei balonului, a acţionilor construite minuţios, combinate cu accelerări brutale. Peste toate, o copie a stilului Barcelonei, ajutată de deschideri lungi semnate de madrilenul Xabi Alonso.

Datorită acestei filozofii de joc la care nu au renunţat niciodată, chiar şi sub tirul criticilor, spaniolii au reuşit să surmonteze două absenţe care păreau greu de suplinit: cea a fundaşului central Carles Puyol şi cea a celui mai bun marcator, David Villa.

Colectivă prin definţie, reprezentativa Spaniei are totuşi jucători de bază care încadrează echipa în mod strălucitor.

Mai întâi, Iniesta, ales cel mai bun jucător la Euro 2012, apoi cel mai bun jucător al anului de către UEFA. La 28 de ani, micul mijlocaş ofensiv al Barcelonei pare să fi atins apogeul carierei sale. Prestaţia de vis din meciul cu Croaţia, când coechipierii săi nu au fost cei mai buni, rămâne în memoria tuturor iubitorilor fotbalului.

Apoi Sergio Ramos. În lipsa lui Puyol, fundaşul central de la Real Madrid a avut o evoluţie superbă la Euro 2012. El a fost simbolul echipei, virtuoz în plan ofensiv, dar impenetrabil în apărare. Cu ajutorul portarului Iker Casillas, un alt "salvator", "Armada" nu a încasat decât două goluri în meciuri oficiale de la debutul Euro 2012.

În final, la 23 de ani, Jordi Alba reprezintă viitorul acestei echipe a Spaniei. Convocat pentru prima oară în septembrie 2011, acest fundaş stânga extrem de tonic s-a impus în timp record ca titular şi l-a făcut complet uitat pe predecesorul său, Joan Capdevila.

Cu acest melanj între tineri şi experimentaţi, Spania se gândeşte deja la Cupa Mondială din 2014, din Brazilia, unde un al patrulea titlu consecutiv ar consacra-o, fără îndoială, drept cea mai mare echipă a tuturor timpurilor.

Însă până acolo, drumul trece prin calificări, iar calea pare dificilă şi plină de piedici. Chiar şi pentru cea mai bună echipă din lume!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici