Rusia pierde apelul împotriva interdicţiei Comitetului Internaţional Olimpic

Tribunalul de Arbitraj Sportiv (TAS) a declarat vineri că a respins apelul Rusiei împotriva unei suspendări a Comitetului Internaţional Olimpic (CIO) pentru recunoaşterea organizaţiilor regionale din teritoriile anexate Ucrainei, relatează Reuters.

300 afișări
Imaginea articolului Rusia pierde apelul împotriva interdicţiei Comitetului Internaţional Olimpic

Rusia pierde apelul împotriva interdicţiei Comitetului Internaţional Olimpic

CIO a interzis Comitetul Olimpic Rus (ROC) în octombrie pentru că a recunoscut consiliile olimpice regionale pentru regiunile ocupate de Rusia în Ucraina - Luhansk, Doneţk, Herson şi Zaporojia.

Suspendarea face ca ROC să nu fie eligibil pentru finanţare şi nu va fi asociat cu mişcarea olimpică, dar nu afectează nicio decizie privind participarea sportivilor ruşi la Jocurile Olimpice de la Paris 2024.

La vremea respectivă, CIO a declarat că această mişcare a constituit o încălcare a Cartei Olimpice, deoarece a încălcat integritatea teritorială a CNO al Ucrainei.

Rusia a denunţat măsura ca fiind motivată politic.

În apelul său la TAS, cu sediul la Lausanne, ROC a cerut revocarea interdicţiei şi recunoaşterea sa ca un CNO cu drepturi depline, cu toate prerogativele pe care le implică acest statut.

,,Completul TAS însărcinat cu această chestiune a respins apelul şi a confirmat decizia contestată, constatând că EB (Comitetul Executiv) al CIO nu a încălcat principiile legalităţii, egalităţii, predictibilităţii sau proporţionalităţii", a precizat TAS într-un comunicat, citat de Reuters.

Sportivilor ruşi şi belaruşi li s-a interzis iniţial să concureze la nivel internaţional în urma invaziei Rusiei în Ucraina, pentru care Belarusul a fost folosit ca punct de desfăşurare.

Cu toate acestea, anul trecut, CIO a emis un set iniţial de recomandări pentru organismele internaţionale de guvernare sportivă pentru a permite ruşilor şi bieloruşilor să revină, concurând ca sportivi independenţi, fără steag, emblemă sau imn.

CIO a declarat că sportivii nu ar trebui să fie pedepsiţi pentru acţiunile guvernelor.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici