Serghei Bubka în România: Banii pe care îi câştigam în perioada sovietică din atletism erau "de alune"

Vicepreşedintele IAAF, Serghei Bubka, a declarat, vineri, cu ocazia sărbătoririi a 100 de ani de la înfiinţarea forului român de specialitate, că banii pe care îi câştiga din atletism în anii '80 erau foarte puţini, iar recordurile le-a doborât doar din pasiune pentru sport.

145 afișări
Imaginea articolului Serghei Bubka în România: Banii pe care îi câştigam în perioada sovietică din atletism erau "de alune"

Serghei Bubka (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Înainte să sar şase metri, nu îmi îmbunătăţeam recordul centimetru cu centimetru. Săream din trei în trei centimetri. După şase metri, îmi îmbunătăţeam recordul cu câte un centimetru, dar nu trebuie uitat că trebuia să sar 6,02 metri, nu un centimetru. Un centimetru aş putea sări şi acum. Trebuie să fii într-o condiţie fizică perfectă, condiţiile meteo să fie la fel, adversarii ar trebui să te încurajeze, totul contează. Dacă nu eşti capabil să depăşeşti recordul, poţi să oferi şi zece miliarde de dolari prime, pentru că nimic nu s-ar întâmpla. Pentru mine, banii au fost pe planul secund, niciodată o prioritate. Dacă te uiţi în urmă, cele peste 20 de recorduri au fost stabilite în perioada sovietică, iar pe vremea aceea banii pe care îi primeam erau «de alune». Totul ţinea de spiritul sportului. Asta e cheia sportului", a spus Bubka.

Întrebat de ce recordurile sale rezistă de mai bine de 18 ani, Bubka a răspuns: "Cred că e mai bine să-i întrebaţi pe atleţii care sar în zilele acestea. Din punctul meu de vedere, singurul motiv pentru care rezultatele mele rezistă ţine de calităţile tehnice. Deci atleţii de azi ar trebui să studieze cum săream eu, tot timpul trebuie să înveţi. Socrate spunea, la 70 de ani, «ştiu că nu ştiu nimic». Dacă spui că ştii ceva, înseamnă că nu ştii nimic. Procesul de învăţare ar trebui să aibă loc în fiecare zi şi tot timpul pentru succesul viitor".

Serghei Bubka este deţinătorul recordurilor mondiale la săritura cu prăjina, atât în aer liber (6,14 metri), cât şi în sală (6,15 metri). Cele două performanţe nu au fost depăşite de niciun alt săritor cu prăjina în ultimii 18 ani. De asemenea, Bubka este sextuplu campion mondial şi campion olimpic în 1988, la Seul.

"Federaţia Română de Atletism este membru al familiei internaţionale şi când avem o asemenea sărbătoare, este o onoare să fiu aici şi să văd atâţia atleţi. Este o bucurie pentru mine să văd diferite generaţii care au contribuit în toţi aceşti ani la succesul atletismului românesc. Am mai fost în România, în timpuri socialiste. România a avut mulţi atleţi mari, Iolanda Balaş, Doina Melinte, Maricica Puică, apoi Sorin Matei, care a concurat în aceeaşi perioadă ca şi mine şi avea nişte sărituri extraordinare, Gabriela Szabo. Cred că generaţia tânără va continua această istorie şi va aduce medalii şi succes Federaţiei Române de Atletism", a adăugat Bubka.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici