Spyros Marangos: România nu apare în dovezile pe care le am

Fostul trezorier al Federaţiei Cipriote de Fotbal (CFA), Spyros Marangos, care a formulat acuzaţiile de corupţie în cazul Euro-2012, a declarat, într-un interviu acordat cotidianului ProSport şi publicat sâmbătă, că nu deţine dovezi care să-l vizeze pe preşedintele FRF, Mircea Sandu.

19 afișări
Imaginea articolului Spyros Marangos: România nu apare în dovezile pe care le am

Spyros Marangos: România nu apare în dovezile pe care le am (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Spyros Marangos a precizat, pentru ProSport, că în declaraţiile făcute până în prezent, în presa internaţională, nu a oferit niciun nume şi nici sume de bani şi că informaţiile apărute în cotidianul italian Gazzetta dello Sport sau în alte publicaţii în aceste zile reprezintă "minciuni şi speculaţii".

Întrebat dacă preşedintele FRF, Mircea Sandu, se face vinovat de ceva în acest caz, fostul responsabil al federaţiei cipriote a răspuns: "Nu m-am exprimat niciodată la adresa dânsului. Nu am zis nimic de România şi nimic despre Mircea Sandu. Mai mult, e prieten bun cu Marios Lefkaritis (n.r. - preşedintele Federaţiei de Fotbal din Cipru) şi îi salut pe amândoi prin intermediul dumneavoastră. Oameni deosebiţi! România nu apare în dovezile pe care le am".

Spyros Marangos a adăugat că acuzaţiile sale vizează Ucraina şi patru oficiali ai UEFA şi că nu există niciun român între aceşti patru oficiali.

Marangos, care a mărturisit că nu şi-a dorit să devină celebru în acest mod şi că a primit deja ameninţări şi el, şi cei trei martori pe care îi are în acest caz, a precizat că va continua să lupte până la capăt şi că va prezenta dovezile pe care le deţine doar în faţa instanţei.

"Mă voi lupta până la capăt. Există un grup de germani, avocaţi şi jurnalişti, care sunt gata să vină în Cipru şi să preia tot cazul şi dovezile! Mai vreau să mai spun doar că sunt ameninţaţi şi martorii mei, în număr de trei. Aştept să fiu dat în judecată de UEFA şi, împreună cu biroul de avocatură şi cu martorii pe care îi am, mă voi prezenta la prima înfăţişare la tribunal, unde voi da şi nume şi voi spune tot ce s-a întâmplat", a spus fostul oficial cipriot.

Spyros Marangos şi-a menţinut, vineri, acuzaţiile de corupţie în cazul Euro-2012, afirmând că va furniza dovezi justiţiei din ţara sa.

UEFA a anunţat, joi, că va începe proceduri legale împotriva lui Marangos dacă acesta nu-şi dovedeşte acuzaţiile.

Însă, fostul oficial nu a fost impresionat. "Le-am spus celor de la UEFA că nu am încredere în ei pentru a le da probele. Mă tem că afacerea va fi «îngropată», pentru că dovezile mele arată că ei nu sunt de încredere. Voi prezenta dovezile justiţiei cipriote", a declarat el, într-o conferinţă de presă organizată, vineri, la Nicosia, precizând că nu va da "nimic nimănui" dacă va fi acţionat în justiţie în altă ţară.

Spyros Marangos, fost trezorier al Federaţiei Cipriote de Fotbal, a lansat acuzaţii potrivit cărora s-ar fi dat sume importante de bani unor membri ai Comitetului Executiv al UEFA, pentru ca aceştia să voteze, în 2007, în favoarea candidaturii comune a Ucrainei şi Poloniei, la organizarea Campionatului European de Fotbal 2012, defavorizând Italia.

Potrivit ediţiei de joi a cotidianului italian Gazzetta dello Sport, Marangos a declarat că suma totală a afacerii este de 9,15 milioane de euro. El a precizat că un membru al Comitetului Executiv al UEFA a votat Polonia şi Ucraina în schimbul a 3,15 milioane de euro, iar alţi trei au primit câte două milioane de euro pentru voturile lor.

Fostul oficial susţine că deţine mărturiile mai multor persoane care pot proba acuzaţiile de corupţie şi că a încercat, fără succes, să-i aducă la cunoştinţă preşedintelui UEFA, Michel Platini, aceste informaţii.

Plecând de la mărturiile lui Marangos şi pe baza investigaţiilor proprii, Gazzetta dello Sport a încercat să reconstituie scrutinul secret de la Cardiff, întocmind o hartă a distribuţiei celor 12 voturi ale membrilor Comitetului Executiv al UEFA la desemnarea organizatoarei Euro-2012. Conform acestei hărţi, Anglia, Franţa şi Spania (semnalizate cu albastru) au votat pentru ca Italia să găzduiască Euro-2012, iar România, Rusia, Norvegia, Olanda, Portugalia, Cipru şi Malta (trecute cu portocaliu) au optat pentru Ucraina şi Polonia. Turcia şi Germania (cu roşu) au votat una pentru Italia şi cealaltă pentru Ucraina-Polonia, însă nu este cunoscută distribuţia exactă a votului.

Preşedinte FRF, Mircea Sandu, reprezentantul României în Comitetul Executiv al UEFA, a respins acuzaţiile cipriotului, precizând că nu are niciun fel de probleme în legătură cu acest caz.

Cu toate acestea, Direcţia Naţională Anticorupţie a anunţat, vineri, că, în urma informaţiilor apărute în presa internaţională şi preluate de mass-media din România, s-a sesizat "din oficiu" şi face verificări privind "presupuse fapte de corupţie în urma cărora, anumiţi membri ai Comitetului executiv al UEFA ar fi favorizat, la atribuirea organizării Campionatului european de fotbal din anul 2012, două ţări în detrimentul altei ţări".

La rândul ei, UEFA a anunţat, printr-un purtător de cuvânt, că a început demersurile pentru a deschide procedurile legale împotriva lui Spyros Marangos. "Suntem în curs de a declanşa procedurile legale împotriva lui Marangos, pentru a proteja imaginea UEFA şi pentru a-l forţa să ne arate ce dovezi are", a declarat purtătorul de cuvânt al forului, Rob Faulkner.

Forul european i-a cerut lui Marangos să prezinte dovezi în sprijinul afirmaţiilor sale până miercuri, 27 octombrie, însă cipriotul spune că nu va face acest lucru decât în Cipru şi numai în prezenţa unui avocat şi a reprezentanţilor unei autorităţi publice cipriote.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici