Steagul olimpic de la Beijing a fost predat organizatorilor ediţiei italiene de la Milano-Cortina

Jocurile Olimpice de iarnă de la Beijing au fost declarate închise în mod oficial, duminică, punând capăt unei ediţii ce care va rămâne în istorie pentru măsurile extreme luate împotriva COVID-19 şi pentru indignarea provocată de scandalul de dopaj al patinatoarei ruse Kamila Valieva.

304 afișări
Imaginea articolului Steagul olimpic de la Beijing a fost predat organizatorilor ediţiei italiene de la Milano-Cortina

Preşedintele chinez Xi Jinping a fost prezent la ceremonia de închidere de pe stadionul„ Cuibul de Pasăre”, unde steagul olimpic a fost înmânat echipei Milan-Cortina, gazda viitoarei ediţii a competiţiei.

Jocurile Olimpice au fost umbrite de implicarea politică, cu mai multe ţări care au organizat un boicot diplomatic din cauza situaţiei drepturilor omului din China şi a spectrului invaziei Ucrainei de către Rusia. Preşedintele rus Vladimir Putin a participat la ceremonia de deschidere în semn de solidaritate cu Xi împotriva Occidentului.

Cu toate acestea, China a fost scutită de proteste din partea concurenţilor cu privire la tratamentul aplicat minorităţii musulmane uigure, iar miile de jurnalişti străini prezenţi au fost blocaţi în interiorul circuitului închis, neputând să relateze mai pe larg despre situaţia de la faţa locului.

Bula bine închisă a împiedicat răspândirea noului coronavirus la Jocurile Olimpice sau în comunitate, justificând politica de zero-COVID.

Cu toate acestea, mulţi atleţi şi-au văzut visele olimpice spulberate de testele pozitive care i-au împiedicat să concureze.

Zeci de sportivi au avut pregătirile afectate de izolarea forţată, ceea ce i-a determinat pe oficialii echipelor şi pe sportivi să ceară îmbunătăţirea condiţiilor, inclusiv mâncare mai bună, internet, echipament de antrenament şi mai mult spaţiu.

Pe zăpadă, Eileen Gu, o schioare de 18 ani, născută în San Francisco, a câştigat două medalii de aur şi una de argint pentru ţara gazdă, China, confirmând astfel entuziasmul generat de zecile de contracte de sponsorizare şi făcând din ea imaginea tinerească a Jocurilor, chiar dacă succesul ei a ridicat semne de întrebare cu privire la naţionalitate.

Performanţa lui Gu este un avantaj pentru dezvoltarea sporturilor de zăpadă în China. Preşedintele Xi speră ca găzduirea Jocurilor să ducă la implicarea a cel puţin 300 de milioane de oameni în sporturile de iarnă.

Ceremonia de închidere a început cu flacăra olimpică suspendată în interiorul unui fulg de zăpadă uriaş coborât pe suprafaţa stadionului, în timp ce copiii ţineau lanterne în formă de fulg de zăpadă, pe melodia „Twinkle, Twinkle Little Star".

Preşedintele Comitetului Internaţional Olimpic (CIO), Thomas Bach, a fost aşezat alături de preşedintele Xi Jinping, dar cu distanţarea socială de rigoare.

Pe o parte a stadionului, care era aproximativ pe jumătate plină, felinare roşii chinezeşti şi-au proiectat lumina, în timp ce sportivii olimpici au intrat în masă pe melodia „Oda bucuriei", dansând şi făcându-şi selfie-uri. Echipa chineză a atras aplauze care au devenit şi mai puternice atunci când Gu a a apărut pe ecran.

Xi şi soţia sa, Peng Liyuan, s-au alăturat aplauzelor, iar Xi a fost arătat mai târziu privind prin binoclu la spectacolul sportivilor care păşeau pe podeaua vastului stadion.

Mai târziu, un grup de 365 de persoane şi-au luat rămas bun cu o crenguţă de salcie verde strălucitoare, punând în scenă un gest tradiţional chinezesc de regret pentru despărţire.

Cele nouă medalii de aur ale Chinei au depăşit aşteptările, plasând-o pe locul al treilea, în timp ce Norvegia, o mare putere în sporturile de iarnă, cu o populaţie de doar 5,5 milioane de locuitori, a obţinut un număr record de 16 medalii.

În timp ce Xi a oferit un spectacol pentru un public chinez care nu a putut asista, milioane de americani nu s-au arătat interesaţi de ceremnie, iar audienţa televizată a fost mult mai mică decât în timpul Jocurilor de la Pyeongchang din 2018.

Cea mai mare moştenire a Jocurilor Olimpice de la Beijing va fi controversa din jurul patinatoarei Kamila Valieva, care a cedat sub presiune la ultima sa evoluţie, dar şi indignarea îndreptată către oficialii sportivi ruşi şi implivcarea n fenomenul de dopaj al Rusiei, care dealtfel au dus la interzicerea evoluţiei acestora sub steagul Rusiei.

Valieva a fost depistată pozitiv la un test de dopaj, la campionatele naţionale din decembrie, dar rezultatul a fost dezvăluit abia pe 8 februarie, la o zi după ce a ajutat Comitetul Olimpic Rus (ROC) să câştige proba pe echipe.

Cu toate acestea, i s-a permis să participe în proba de simplu, dar a terminat pe locul patru, performanţa sa plină de erori provocând o reacţie dură din partea antrenorului ei, Eteri Tutberidze, despre care preşedintele CIO Thomas Bach, a declarat ulterior că a considerat-o „înfiorătoare".

Saga, care a dominat Jocurile, a redeschis dezbaterea privind caracterul adecvat al mediului olimpic pentru minori şi a determinat cea mai importantă autoritate antidoping din lume să investigheze anturajul Valievei.

Jocurile de la Beijing, care au început la 4 februarie, au fost a doua Olimpiadă din era COVID-19, desfăşurându-se la timp, dar fără spectatori plătitori, după ce Jocurile de vară de la Tokyo au fost amânate cu un an.

Înainte ca Milano-Cortina să organizeze Jocurile de iarnă din 2026, Parisul găzduieşte Jocurile de vară, Tony Estanguet, preşedintele Paris 2024, promiţând că următoarea ediţie de vară va fi o „lumină la capătul tunelului" olimpic.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici