Aleksandr Soldatenkov, creatorul capsulelor Soyuz, a murit

Aleksandr Soldatenkov, un renumit creator de vehicule spaţiale ruseşti, inclusiv al capsulelor Soyuz-2, a murit la vârsta de 86 de ani, a anunţat marţi Centrul spaţial de producţie şi cercetare Progress (TSKB).

271 afișări
Imaginea articolului Aleksandr Soldatenkov, creatorul capsulelor Soyuz, a murit

Aleksandr Soldatenkov, creatorul capsulelor Soyuz, a murit (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Născut în 1927, Aleksandr Soldatenkov a început să lucreze în industria spaţială în 1951 şi a coordonat pregătirile pentru zborul astronautului Iuri Gagarin, primul om care a ajuns în spaţiu, în 1961.

Soldatenkov a devenit apoi creatorul legendarei R-7, prima rachetă care a plasat un satelit pe orbita Terrei, şi al capsulelor Soyuz-2.

Soyuz, un lansator rusesc a cărui concepţie datează din anii 1960, este cel mai utilizat vehicul spaţial din lume, având la activ peste 1.700 de lansări.

Graţie capsulelor sale Soyuz, Rusia este în prezent singura ţară capabilă să trimită astronauţi pe Staţia Spaţială Internaţională (ISS), după retragerea din circulaţie a navetelor spaţiale americane în vara anului 2011, în aşteptarea unei noi generaţii de lansatoare spaţiale americane.

Cu peste 50 de lucrări de cercetare şi de invenţii, Aleksandr Soldatenkov a primit numeroase distincţii, printre care medalia de Erou al muncii (1987), care îi recompensa pe cei mai buni muncitori din era Uniunii Sovietice, dar şi ordinul Lenin, în acelaşi an.

Aleksandr Soldatenkov a devenit, totodată, cetăţean de onoare al Baikonur, un oraş din stepele Kazahstanului, unde Rusia exploatează un cosmodrom pe care îl foloseşte pentru lansările de rachete spaţiale.

Aleksandr Soldatenkov a lăsat "o urmă strălucitoare" în istoria cuceririi spaţiale a Rusiei, a afirmat într-o scrisoare de condoleanţe guvernatorul regiunii Samara, unde se află sediul general al TSKB.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici