Aproximativ 40% dintre români au hipertensiune, însă doar trei bolnavi din şapte sunt trataţi corect

Aproximativ 40% dintre români suferă de hipertensiune arterială, boală care afectează inima, rinichii, ochii şi creierul, însă doar trei din şapte pacienţi care primesc medicaţie sunt trataţi corect, a declarat, joi, preşedintele Societăţii Române de Medicină Internă, prof. dr. Ioan Bruckner.

1073 afișări
Imaginea articolului Aproximativ 40% dintre români au hipertensiune, însă doar trei bolnavi din şapte sunt trataţi corect

Aproximativ 40% dintre români au hipertensiune, însă doar trei bolnavi din şapte sunt trataţi corect (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Din totalul celor cu hipertensiune arterială, doar 44 la sută ştiu că suferă de această boală. Dintre cei care ştiu că sunt bolnavi, 39 la sută sunt trataţi, însă, din şapte-opt care primesc tratament, doar trei sunt corect trataţi", a explicat profesorul Bruckner, joi, la conferinţa organizată în Bucureşti cu ocazia Zilei Mondiale de Luptă împotriva Hipertensiunii Arteriale.

Potrivit medicului, hipertensiunea afectează mai multe organe, dar riscul vital este atunci când boala afectează inima şi creierul.

România este pe locul patru în Europa ceea ce priveşte mortalitatea cauzată de boli ale inimii, potrivit statisticilor.

Factorii favorizanţi pentru hipertensiune sunt, printre alţii, alimentaţia nesănătoasă, lipsa de mişcare, dar şi fumatul, a subliniat Bruckner.

Prezent, şi el, la conferinţa de miercuri, prof. dr. Adrian Streinu Cercel, secretar de stat în Ministerul Sănătăţii, a precizat că primele semne ale unei posibile creşteri a tensiunii arteriale sunt durerea în ceafă şi pulsul peste 80. "O durere în ceafă şi pulsul peste 80 sunt două elemente pentru care ar trebui consultat un medic", a atenţionat Streinu Cercel.

Potrivit lui Streinu, printre factorii de risc pentru hipertensiunea arterială se numără şi conumul de sare în exces. De aceea, Ministerul Sănătăţii a subscris unei acţiuni europene pentru reducerea consumului de sare, care va dura cinci ani.

Pentru prevenirea acestei boli extrem de răspândite, Societatea Română de Hipertensiune a anunţat, tot joi, lansarea campaniei naţionale "Viteza ucide...nu numai în trafic. Controlează-ţi tensiunea arterială!".

"Vreau să tragem un semnal de alarmă asupra gravităţii acestei afecţiuni. Dorim educarea publicului larg în ceea ce priveşte prevenţia, diagnosticarea precoce şi controlul tensiunii arteriale. Hipertensiunea arterială este o adevărată problemă de sănătate publică în România. Prin măsurarea tensiunii arteriale, putem depista pe cei care suferă de această afecţiune şi îi putem îndruma spre mijloace de control şi tratament corespunzătoare fiecăruia", a declarat preşedintele Societăţii Române de Hipertensiune, prof. dr. Maria Dorobanţu.

Campania, care se desfăşoară în Capitală, la Spitalul Colţea, până la ora 19.00, constă în testarea gratuită a tensiunii. Până la jumătatea zilei de joi, au fost deja testate peste 200 de persoane. În plus, primele 150 de persoane diagnosticate cu hipertensiune arterială vor primi un voucher pentru un consult amănunţit gratuit, la o clinică privată din Bucureşti.

Campania de măsurare a tensiunii arteriale din Bucureşti este realizată cu sprijinul Administraţiei Spitalelor şi Serviciilor Medicale, Universităţii de Medicină şi Farmacie "Carol Davila" şi al Direcţiei de Sănătate Publică.

Testările gratuite de joi din Capitală vor fi urmate de acţiuni similare în Iaşi, în perioada 23-24 iunie, cu prilejul primei Conferinţe Internaţionale a Societăţii Române de Hipertensiune.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici