Argintul - metal preţios şi pentru sănătate

Argintul, un metal strălucitor folosit cu precădere pentru confecţionarea bijuteriilor, prezintă o serie de proprietăţi benefice şi pentru sănătate.

10787 afișări
Imaginea articolului Argintul - metal preţios şi pentru sănătate

Argintul - metal preţios şi pentru sănătate

Înainte de descoperirea antibioticelor, chirurgii suturau rănile pacienţilor cu fire din argint, deoarece considerau că acest metal preţios are proprietăţi benefice în prevenirea infecţiilor. În timpul Primului Război Mondial, bandajele erau confecţionate din fire de argint, potrivit dailymail.co.uk.

Aşa cum a fost demonstrat în numeroase studii medicale, argintul este un puternic antiseptic, benefic în procesul de vindecare a plăgilor.

"Cercetările au relevat faptul că argintul este un agent cu puternice proprietăţi antimicrobiene, neiritant şi nu este toxic", a declarat Valerie Edwards Jones, profesor de microbiologie la Metropolitan University din Manchester (Marea Britanie). "Studiile recente au demonstrat că argintul anihilează până la 650 de tipuri de microbi patogeni".

"Secretul acestui metal constă în mii de ioni de argint. Aceştia împiedică înmulţirea bacteriilor, virusurilor şi sporilor, care nu pot să se mai infiltreze în celule şi să le dezactiveze proteinele. Microbii nu pot să se mai reproducă şi mor, iar infecţia este astfel stopată", a explicat Valerie Edwards Jones.


Potrivit aceleiaşi surse, se constată un adevărat reviriment în ceea ce priveşte interesul medicinei moderne în folosirea argintului, deoarece acest metal preţios este eficient în distrugerea bacteriilor rezistente la antibiotice, precum stafilococul auriu (Staphylococ aureus meticilino-rezistent - MRSA).

În 2007, clinicile din Marea Britanie au cheltuit peste 25,75 milioane de euro pentru achiziţionarea de bandaje confecţionate din fire de argint, ce pot fi aplicate pe ulcerele membrelor inferioare, iar Health Protection Agency a recomandat introducerea imediată în practica medicală a cateterelor placate cu argint, ca metodă de prevenire a infectării tractului urinar.

În plus, argintul este folosit tot mai mult în procesul de fabricare a echipamentelor şi furniturilor medicale, în scopul de a preveni infecţiile nosocomiale.


Argintul este folosit şi ca un element eficient în tratamentul unor maladii ale pielii, arsurilor, alergiilor, eczemelor şi plăgilor deschise.

Cercetătorii consideră că, în viitorul apropiat, acest metal preţios va putea fi folosit şi ca antibiotic cu uz intern. Potrivit unui studiu efectuat de University of Texas (SUA), particulele de argint au distrus în proporţie de 100% virusul HIV, în mai puţin de trei ore. Potrivit unor experimente de laborator similare, acest metal a fost extrem de eficient şi împotriva virusului gripei.


Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici