Bijuterie cosmică într-o imagine capturată de Hubble

Un gigantic obiect cosmic, numit pe bună dreptate Nebuloasa colier, străluceşte puternic într-o imagine luată de telescopul spaţial Hubble al NASA. Obiectele strălucitoare dispuse în cerc nu sunt altceva decât rămăşiţele unei stele obişnuite, asemănătoare soarelui.

1472 afișări
Imaginea articolului Bijuterie cosmică într-o imagine capturată de Hubble

Bijuterie cosmică într-o imagine capturată de Hubble (Imagine: NASA)

Nebuloasa este formată dintr-un inel strălucitor, măsurând aproape 20 de mii de miliarde de kilometri, presărat cu noduri gazoase ce seamănă cu diamantele unui colier, potrivit imaginilor publicate de NASA.

Se pare că nebuloasa a fost produsă de o pereche de stele care aveau orbitele foarte apropiate. În urmă cu aproximativ 10.000 de ani una dintre stele, îmbătrânită, şi-a mărit volumul până aproape a cuprins steaua pereche. Steaua mai mică a continuat să orbiteze în interiorul straturilor exterioare de gaz ale astrului pereche, crescând astfel viteza de rotaţie a gigantului.

Steaua care şi-a mărit volumul a dezvoltat o viteză de rotaţie atât de mare încât straturile de gaze de la exterior au început să se împrăştie în spaţiu. Datorită forţei centrifuge, cea mai mare parte a gazului s-a împrăştiat în zona ecuatorului stelei, formând acest colier. Nodurile strălucitoare din inel nu sunt altceva decât aglomerări gazoase.

Cele două stele sunt atât de apropiate una de cealaltă, până în zece milioane de kilometri, încât apar ca un singur punct strălucitor în centru. Aştrii se rotesc unul în jurul celuilalt cu o asemenea viteză, încât completează o rotaţie în mai puţin de o zi.

Nebuloasa colier se află la o depărtare de 15.000 de ani lumină, în constelaţia Sagitta (Săgeata). În această imagine capturată de Hubble pe 2 iulie, albastrul strălucitor este hidrogenul, oxigenul se vede verde iar azotul roşu.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici