Cabinele de bronzat pot genera dependenţă

Clienţii cabinelor de bronzat au tendinţa de a deveni anxioşi şi de a prezenta simptome de toleranţă faţă de razele ultraviolete, asemănătoare celor observate în cazul persoanelor dependente de alte produse, precum drogurile şi alcoolul, se afirmă într-un studiu american recent.

96 afișări
Imaginea articolului Cabinele de bronzat pot genera dependenţă

Cabinele de bronzat pot genera dependenţă (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Studiul, realizat pe un eşantion de 421 de studenţi şi coordonat de cercetătorii de la Universitatea Albany, din statul american New York, a relevat faptul că peste jumătate dintre voluntari (229) foloseau cabinele de bronzat, în medie, de 23 de ori pe an.

Dintre aceşti studenţi, 70% prezentau semne de dependenţă de bronzarea artificială, potrivit rezultatelor unor chestionare inspirate de cele care măsoară dependenţa de diverse substanţe.

"În ciuda eforturilor noastre de informare a publicului despre pericolele pentru sănătate asociate cu razele ultraviolete, artificiale sau naturale, se remarcă o creştere a numărului de tineri adulţi care au recurs la bronzarea artificială", au declarat autorii acestui studiu, publicat în revista Archives of Dermatology.

"În afara dorinţei lor de a-şi îmbunătăţi aspectul tenului, ei vor să se bronzeze pentru a se destinde, pentru a-şi ridica moralul sau pentru a-şi face prieteni", sunt concluziile acestui studiu.

Autorii studiului intenţionează să propună ca fiecare persoană care foloseşte cabinele de bronzat să completeze un chestionar ce conţine întrebări referitoare la depresie şi anxietate, iar rezultatele acestor chestionare să fie expediate medicilor psihiatri.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici