Cât rezistă un om în spaţiul cosmic fără costum de astronaut

Pasionaţii de astronomie, şi nu numai, şi-au pus cu siguranţă următoarea întrebare: "Am putea supravieţui în spaţiul cosmic fără protecţia oferită de costumul de astronaut?". Un lucru este cert: experienţa pe care am avea-o nu ar fi una tocmai plăcută.

7945 afișări
Imaginea articolului Cât rezistă un om în spaţiul cosmic fără costum de astronaut

Cât rezistă un om în spaţiul cosmic fără costum de astronaut (Imagine AFP / Mediafax Foto)

Răspunsul este cât se poate de evident: Nu. Am suferi o moarte rapidă şi violentă, însă nu instantanee.

Potrivit Descoperă, în cazul în care ne-am afla într-o asemenea situaţie, primul lucru care ni se va întâmpla va fi lipsa aerului respirabil. Dacă am fi în spaţiul cosmic fără protecţie, aerul din plămânii noştri s-ar epuiza rapid şi, în cazul în care nu ar interveni altceva, ne-am sufoca într-un timp foarte scurt.

În al doilea rând, în sângele şi în ţesuturile din corpul nostru se vor forma bule de gaz, care ne vor crea dureri extrem de puternice şi, într-un final, ne vor fi fatale. Acest fenomen este experimentat, bineînţeles la o intensitate mult mai mică, de către scafandri, care întâmpină diferenţe de presiune în apă.

Există, totuşi, posibilitatea să murim în spaţiul cosmic chiar dacă am fi echipaţi cu un costum de astronaut. Acest lucru s-ar întâmpla mai ales în cazul în care nu am avea o navetă cosmică în care să ne putem adăposti. Echipamentul care ne protejează este prevăzut cu un set de sisteme, care, dacă nu sunt alimentate la un anumit interval de timp, ies automat din funcţiune.

Prin urmare, dacă am dori să supravieţuim în spaţiul cosmic, am avea nevoie atât de un costum de astronaut, cât şi de o navetă spaţială de care să conectăm echipamentul de protecţie.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici