Câţiva elevi din Sydney au creat, cu doar doi dolari, un medicament vital care a dispărut inclusiv din România, după ce patronul companiei producătoare a decis scumpirea acestuia cu 5500%

După ce în luna septembrie a anului trecut a fost anunţat faptul că preţul pentru Daraprim a crescut, câţiva elevi din Sydney au încercat să sintetizeze ingredientele din componenţa acestuia în cadrul unor experimente chimice ce au loc după terminarea cursurilor.

3222 afișări
Imaginea articolului Câţiva elevi din Sydney au creat, cu doar doi dolari, un medicament vital care a dispărut inclusiv din România, după ce patronul companiei producătoare a decis scumpirea acestuia cu 5500%

Câţiva elevi din Sydney au creat, cu doar doi dolari, un medicament vital care a dispărut inclusiv din România, după ce patronul companiei producătoare a decis scumpirea acestuia cu 5500% (Imagine: Shutterstock/ Arhvia Foto Mediafax)

Daraprim se află pe lista întocmită de către Organizaţia Mondială a Sănătăţii drept unul dintre cele mai importante medicamente, fiind un anti-parazitant care este folosit pentru tratarea infecţiilor precum toxoplasmoza sau malaria, mai ales în cazul persoanelor cu sistemul imunitar slăbit, precum bolnavii de SIDA, cei care sunt supuşi chimioterapiei şi femeile însărcinate, conform Descoperă.

După ce în luna septembrie a anului trecut a fost anunţat faptul că preţul pentru Daraprim a crescut, câţiva elevi din Sydney au încercat să sintetizeze ingredientele din componenţa acestuia în cadrul unor experimente chimice ce au loc după terminarea cursurilor. Elevii lucrează alături de chimista Alice Williamson, de la Universitatea din Sydney, şi au creat şi o platformă online, care are drept scop colectarea cât mai multor medicamente şi tehnici medicale care să vindece malaria.

Pentru a recrea ingredientul activ al acestui medicament, cunoscut drept pirimetamină, elevii au folosit 17 grame de clor fenil acetonitril, care poate fi cumpărat online. Însă, aceştia trebuie să găsească o nouă metodă prin care să obţină pirimetamina din aceste ingrediente şi se pare că aceştia au luat în calcul metode periculoase, care nu pot fi realizate în laboratorul de chimie al şcolii lor.

După 12 luni de cercetări, aceştia au reuşit să creeze acest medicament printr-o metodă sigură, iar săptămâna trecută au creat 3,7 grame de pirimetamină. Puritatea sa a fost confirmată în urma folosirii unui spectograf de către Williamson, iar echipa de elevi a prezentat rezultatul la Institutul Regal  de Chimie al Australiei, miercuri. Cu toate că în SUA acest medicament este extrem de scump, ajungând şi la 750 de dolari o tableta, în Australia costă doar câţiva dolari. Acest lucru se întâmplă pentru că nu se mai fabrică în SUA, ceea ce înseamnă că elevii pot comercializa medicamentul pe piaţa americană. Elevii din Sydney l-au produs cu doar doi dolari.

Cu toate acestea, intenţia elevilor nu este aceea de a vinde medicamentele, ci de a demonstra că poate fi creat cu costuri mici şi de a încuraja  dezvoltarea unor noi tehnici de creare a acestuia.

Medicamentul Daraprim a dispărut şi de pe piaţa din România după ce s-a scumpit în SUA.

Medicamentul Daraprim, folosit de bolnavii de SIDA şi cancer, s-a scumpit în septembrie 2015 cu 5500%, după ce o companie americană a decis să vândă o pastilă cu 750 de dolari în loc de 13,5 dolari, la o lună după ce a cumpărat patentul. Această decizie a stârnit consternare în rândul comunităţii medicale internaţionale, transformându-l pe Martin Shkreli, fondatorul Turing Pharmaceuticals, în cel mai detestat om din industria farmaceutică.

Compania Turing Pharmaceuticals a cumpărat dreptul de a produce medicamentul în august 2015 în schimbul sumei de 55 milioane de dolari. Costul de producţie al unei pastile este de doar 1 dolar, dar a ajuns să se vândă cu 13,5 dolari în urma schimbării succesive de producător. Fondatorul Turing Pharmaceuticals, Martin Shkreli, a decis însă, la scurt timp după ce a devenit deţinătorul patentului, că preţul corect ar fi de 750 de dolari pentru o pastilă.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici