Cercetătorii chinezi spun că au reuşit un transplant cap/corp pe o maimuţă - FOTO, VIDEO

Cercetătorii chinezi au anunţat că au reuşit să transplanteze capul unei maimuţe pe corpul unei alte primate, după o serie de experimente similare ce au fost realizate cu succes pe şoareci, informează site-ul 20minutes.fr.

Cercetătorii chinezi spun că au reuşit un transplant cap/corp pe o maimuţă - FOTO, VIDEO (Imagine: Shutterstock/ Mediafax Foto)

Acest tip de operaţie pare să nu mai aparţină domeniului ştiinţifico-fantastic, potrivit unei echipe de oameni de ştiinţă din China, a căror reuşită a fost anunţată în revista Sciences et Avenir. Savanţii chinezi vor să aplice tehnica respectivă şi pe oameni.

"Este o adevărată victorie pentru omenire", a declarat pentru aceeaşi publicaţie Sergio Canavero, un chirurg italian care vrea să realizeze primul transplant din lume al unui cap uman.

Operaţia, realizată de o echipă coordonată de profesorul XiaoPing Ren de la Universitatea de Medicină din Harbin, în nord-estul Chinei, a fost realizată în colaborare cu chirurgul italian, expert în ştiinţe neuronale, care este supranumit "Doctorul Frankenstein".

Sergio Canavero a publicat deja un articol într-o revistă ştiinţifică, în 2013, prin care şi-a anunţat viitorul proiect - cel al transplantului de cap uman -, conceput pentru a veni în ajutorul pacienţilor paralizaţi.

Încercând să anticipeze chestiunile de ordin etic, Sergio Canavero a apelat, potrivit revistei Sciences et Avenir, la filosoful şi istoricul Giuliano Mauri, care analizează chestiunea transferului de identitate, după recepţia unui nou trup. Operaţia din China, al cărei rezultat a fost făcut public chiar înainte de publicarea studiilor lui Sergio Canavero într-o revistă ştiinţifică, a generat deocamdată mai mult îndoieli în rândul comunităţii oamenilor de ştiinţă, iar unii dintre ei au denunţat astfel de anunţuri.

"Când studiul va fi publicat într-o revistă şi va fi validat din punct de vedere ştiinţific, va fi interesant. Restul este o minciună", a spus Arthur Caplan, specialist în bioetică la Facultatea de medicină a Universităţii New York.

Procedura constă, potrivit declaraţiilor lui Sergio Canavero, în detaşarea celor două capete de pe trupurile lor, urmată de conectarea măduvei spinării din trupul donatorului cu fasciculele nervoase de la baza craniului receptorului, în timp ce creierul donatorului este "protejat" pe durata operaţiei.

"Am menţinut în viaţă acea maimuţă timp de 20 de ore", a declarat XiaoPing Ren pentru revista Sciences et Avenir. "Obiectivul nostru a fost să dovedim că putem să protejăm creierul", a adăugat el. Profesorul chinez a precizat că, pentru a realiza acest lucru, tehnica folosită de echipa sa a constat într-o "hipotermie şi în stabilirea unei circulaţii sangvine încrucişate între donator şi receptor prin intermediul unui sistem de canule".

Oamenii de ştiinţă spun că vor să transpună această metodă pe fiinţe umane. Cercetările pe cadavre ar fi demarat deja în China, în timp ce un pacient rus, care suferă de o maladie degenerativă, s-ar fi oferit ca voluntar pentru a primi un nou corp. Primul transplant de acest tip ar putea fi realizat pe oameni la sfârşitul anului 2017, potrivit revistei Sciences et Avenir.

Persoanele cu maladii musculare grave sau ale căror organe interne sunt afectate de cancer ar putea beneficia de acest nou tip de operaţie.

Oamenii cu boli neuronale degenerative, precum scleroza laterală amiotrofică de care suferă astrofizicianul Stephen Hawking, ar putea fi incluşi la rândul lor pe lista viitorilor pacienţi.

Dacă ţi-a plăcut articolul, urmăreşte MEDIAFAX.RO pe FACEBOOK »

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

comentează și tu Momentan sunt 5 comentarii
Taguri:
TRANSPLANT ,
CAP ,
CORP
COMENTARII
 • Dorel 4 mar 2016

  Așa am aflat și eu că Putin are creierul lui Stalin și faciesul lui Lenin,cât despre chinezi eu cred că nu-și are rostul pentru că sunt deja maimuțe!.

 • ion 27 ian 2016

  am mai vazut acu vreo 10 ani, cum zice unu mai sus, poate era in rusia.tot atat o trait.sau 3 ore numa?nu mai tin minte

 • Ma nage rLeagu e. ro 21 ian 2016

  Best next-gen online sci-fi game on the web! No Pay2Win! : AD2460. c o m
  __ Castiga premiul cel mare de 75 de euro in competitia Champions League sau un trofeu real pe care il poti castiga jucand in cel mai bun ma na ger de fotbal online gratuit:
  Ma nage rLeague. ro

 • vezi toate comentariile
COMENTEAZĂ ŞI TU
Eroare: Câmpurile marcate cu roşu nu sunt valide!
Comentariul a fost adǎ ugat!

Cod captcha invalid!

Introdu numǎrul din imagine:

* Faceţi click pe imagine pentru a genera alt numǎr
ŞTIRILE ZILEI
Versiunea: mobil  |  completa
ULTIMA ORĂ
DIVORŢEAZĂ! Anunţul făcut după 30 de ani de căsătorie: „S-a şi mutat de acasă”