Uniunea Europeană intenționează să propună în luna iunie o interdicție asupra tuturor achizițiilor de gaz din Rusia în baza unor contracte noi, precum și a celor existente pe piața spot, piață cu livrare imediată, care însumează aproximativ o treime din importuri. Măsura ar urma să intre în vigoare până la sfârșitul acestui an, potrivit sursei citate. Fluxurile de gaz rusesc către Europa au scăzut drastic după invazia completă a Ucrainei de către Moscova, dar Rusia a rămas un furnizor important, printr-o conductă ce trece prin Turcia și prin livrările gazului natural lichefiat.
Luna viitoare, executivul blocului comunitar, va adopta o serie de măsuri menite să elimine treptat importurile încă active de gaz rusesc, livrat prin conducte sau sub formă de gaz lichid, în cadrul contractelor pe termen lung. Măsurile vor necesita, însă, o perioadă de tranziție mai extinsă, estimată până la finalul anului 2027.
Reducerea dependenței de gazul rusesc va favoriza exporturile de gaz natural lichefiat din Statele Unite către Europa, lucru solicitat constant de către Donald Trump. Deși costurile și securitatea energetică rămân priorități esențiale în contextul crizei actuale, reprezentanții UE estimează că impactul planului asupra prețurilor va fi redus, având în vedere că, în anii următori, se preconizează intrarea pe piața globală a unor volume mari de gaz lichid.
Miza asupra capacității reale a Europei de a-și rupe legăturile energetice cu Rusia fără să-și compromită securitatea și economia, este uriașă. În anul 2024, UE a achiziționat energie din Rusia în valoare totală de 23 de miliarde de euro, o sumă care a depășit sprijinul militar acordat Ucrainei în anul precedent. Importurile rusești au reprezentat în continuare 19% din totalul gazului achiziționat de cele 27 de state membre, în condițiile în care livrările de gaz lichid au atins un nivel record, ca urmare a reducerii fluxurilor prin conductele operate de Gazprom.
Punerea în aplicare a planului Comisiei Europene depinde de capacitatea blocului comunitar de a asigura surse alternative de gaz natural, în special din SUA, Qatar, Canada și Africa. Achizițiile din Statele Unite fac obiectul negocierilor comerciale în curs cu administrația Trump.
Prețurile gazelor în Uniunea Europeană sunt acum mult mai mici față de vârful atins în timpul crizei energetice din 2022, dar aprovizionarea rămâne limitată din cauza rezervelor epuizate. Comisia Europeană urmează să prezinte marți, la Strasbourg, măsuri pentru îmbunătățirea transparenței în ceea ce privește aprovizionarea cu gaze, printre care obligația companiilor de a furniza informații detaliate despre contractele de livrare.
Executivul european ia în calcul și măsuri pentru a permite companiilor să iasă din contractele „take-or-pay”, prin care cumpărătorul s-a obligat să achite furnizorului întreaga cantitate de gaze convenită, chiar dacă nu o utilizează, deși anumite state se opun acestui demers. Slovacia și Ungaria, cele două țări care depind încă cel mai mult de livrările petrolului din Rusia, vor fi obligate să elaboreze planuri prin care să arate cum intenționează să oprească aceste importuri până la sfârșitul anului 2027.
În paralel, UE pregătește restricții pentru importurile de gaze și materiale nucleare din Rusia și eliminarea dependenței de aceste aprovizionări.