CONFERINŢA MEDIAFAX - Expert OMS: România merge în aceeaşi direcţie cu alte ţări, are un consum mare de zaharuri şi grăsimi

Situaţia României privind comportamentele alimentare nesănătoase este asemănătoare cu cazurile altor ţări europene, înregistrându-se un consum mare de zaharuri şi de grăsimi, a declarat, miercuri, expertul Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii Joao Breda, la conferinţa MEDIAFAX.

450 afișări
Imaginea articolului CONFERINŢA MEDIAFAX - Expert OMS: România merge în aceeaşi direcţie cu alte ţări, are un consum mare de zaharuri şi grăsimi

CONFERINŢA MEDIAFAX - Expert OMS: România merge în aceeaşi direcţie cu alte ţări, are un consum mare de zaharuri şi grăsimi (Imagine: Victor Ciupuliga/Mediafax Foto)

Expertul Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) a spus, la conferinţa în care sunt prezentate rezultatele studiului "Coşul Naţional de Alimentaţie Sănătoasă", că există o preocupare privind impactul dietei, nu doar asupra românilor, ci şi asupra întregii populaţii a Europei.

Joao Breda a atras atenţia că dieta nesănătoasă, combinată cu lipsa activităţilor fizice, duc la o problemă în Europa, impactul negativ fiind numărul mare de cazuri de diabet, de cancer sau de boli cardiovasculare.

Expertul OMS a subliniat că toate aceste boli au la bază comportamente legate de alimentaţie. De asemenea, el a precizat că situaţia este întâlnită atât în ţările bogate, cât şi în cele sărace, cele mai expuse fiind grupurile vulnerabile, a căror dietă se bazează preponderent pe zaharuri şi grăsimi.

Joao Breda a adăugat că una dintre cele mai mari probleme ale României este consumul de tutun, arătând că, în locurile publice, se fumează peste tot.

"OMS este preocupată de situaţia din Europa. România merge în aceeaşi direcţie cu alte ţări, înregistrând un consum mare de grăsimi şi de zahăr. Nu putem spune că aveţi o situaţie mai rea decât ceilalţi. Există tendinţa de a ne occidentaliza şi asta vine la pachet cu altele: cancer, dibet, boli cardiovasculare, dar şi cele cauzate de consumul de tutun, aceasta fiind una din cele mai mari probleme pe care o aveţi în România. Sunteţi ţara în care fumează cei mai mulţi oameni. În locuri publice, se fumează peste tot. Nu mai e ceva modern şi, în majoritatea ţărilor europene, nu mai există aşa ceva. Trebuie să faceţi ceva", a spus expertul OMS.

Joao Breda a recomandat activităţile fizice, arătând că acestea sunt cu adevărat foarte importante.

"În România, se bea şi se mănâncă mult, dar activitatea fizică este mult mai importantă. (...) Aveţi nevoie de nutriţionişti, pentru că sistemul medical este cu adevărat important şi, dacă nu schimbaţi comportamente, veţi cheltui foarte mulţi bani inutil şi va trebui să chetuiţi din ce în ce mai mult, fără ca investiţia să aibă rezultate", a mai spus reprezentantul OMS.

Joao Breda a adăugat că prevenţia este foarte importantă şi, deşi toată lumea este de acord cu acest lucru, în realitate se lucrează foarte puţin pe această problemă.

Conferinţa în care sunt prezentate rezultatele studiului "Coşul Naţional de Alimentaţie Sănătoasă" este organizată de agenţia de presă Mediafax, în parteneriat cu Biroul pentru România al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii şi Institutul pentru Ocrotirea Mamei si Copilului "Alfred Rusescu".

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici