Cutremurele ar putea fi anticipate cu 10 ore înaintea producerii

Oamenii de ştiinţă care lucrează la San Andreas Fault din California au detectat schimbări geologice uşoare cu câteva ore înaintea producerii seismelor, descoperire care le poate permite dezvoltarea unor sisteme de avertizare.

43 afișări
Imaginea articolului Cutremurele ar putea fi anticipate cu 10 ore înaintea producerii

Cutremurele ar putea fi anticipate cu 10 ore înaintea producerii (Imagine: Mediafax/AFP)

Instrumentele au detectat schimbări geologice cel mai probabil cauzate de fisuri minore care se formează în rocă înaintea cutremurului, din cauza tensiunii resimţite în scoarţa pământului, a declarat seismologul Paul Silver de la Insitutul Carnegie din Washington, unul dintre cercetători.

Studiul, publicat miercuri în revista Nature, a constat în analiza rezultatelor înregistrate de nişte tuburi de un kilometru inserate în regiunea Parkfield din California.

Echipamentul a generat şi înregistrat undele seismice înainte, în timpul şi după două cutremure cu magnitudini mici, care le-au permis să observe schimbări geologice minore şi predictibile.

În primul caz, indiciile geologice s-au manifestat cu zece ore înainte de producerea seismului cu magnitudinea de 3,0 grade în decembrie 2005. Aceleaşi semnale au fost înregistrate cinci zile mai târziu, în cazul unui cutremur cu magnitudinea 1, susţine cercetătorul.

"Suntem încurajaţi de aceste observaţii şi avem de gând să facem mai multe experimente pentru a confirma dacă aceste schimbări fac parte din procesele fizice generale care se produc înaintea seismului", a precizat Fenglin Niu, cerecetător al Universităţii Rice din Houston.

Sistemele actuale de avertizare privind producerea seismelor oferă informaţii cu doar câteva secunde înaintea acestora.

Trebuie "să ajungem la un moment în care avem un sistem practic de avertizare, dar mai sunt zece, 20 de ani", explică seismologul Paul Silver.

"Nu contează cât timp ai la dispoziţie, există ceva ce poţi face. Chiar şi în câteva secunde, poţi stinge instalaţia de gaze. Poţi să îţi pui ceva pe cap sau să fugi din clădire (...) Dar în zece ore ai putea evacua populaţia, ai scoate oamenii din centrul oraşului şi zonele cele mai periculoase", a precizat cercetătorul.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici