Descoperirea unei noi bacterii legate de cancerul de prostată ar putea ajuta la prevenirea şi tratarea bolii

Oamenii de ştiinţă au descoperit bacterii legate de cancerul agresiv de prostată, în cadrul unor lucrări salutate ca o potenţială revoluţie pentru prevenirea şi tratarea celei mai mortale forme a bolii.

6554 afișări
Imaginea articolului Descoperirea unei noi bacterii legate de cancerul de prostată ar putea ajuta la prevenirea şi tratarea bolii

Descoperirea unei noi bacterii legate de cancerul de prostată ar putea ajuta la prevenirea şi tratarea bolii

Cercetătorii conduşi de Universitatea din East Anglia au efectuat analize genetice sofisticate pe urina şi ţesutul prostatic a peste 600 de bărbaţi cu şi fără cancer de prostată şi au descoperit cinci specii de bacterii legate de progresia rapidă a bolii.
 
Studiul nu dovedeşte că bacteriile determină sau agravează cancerul de prostată, dar dacă lucrările în curs de desfăşurare confirmă rolul lor, cercetătorii pot dezvolta teste pentru a identifica bărbaţii cei mai expuşi la risc şi, eventual, pot găsi antibiotice pentru a preveni ca acest cancer să facă mii de victime în fiecare an, potrivit The Guardian.
 
Aceasta este o descoperire incitantă care are potenţialul de a revoluţiona cu adevărat tratamentul pentru bărbaţi", a declarat Dr. Hayley Luxton de la Prostate Cancer UK, care a cofinanţat cercetarea.
 
Scriind în revista European Urology Oncology, oamenii de ştiinţă descriu cum investigaţiile lor genetice au descoperit cinci specii de bacterii - trei noi pentru ştiinţă - care au fost asociate cu cancerul de prostată avansat. Bărbaţii care aveau una sau mai multe dintre aceste specii în urină, în prostată sau în ţesutul tumoral aveau de 2,6 ori mai multe şanse de a-şi vedea cancerul în stadiu incipient avansat decât cei care nu aveau aceste specii.
 
Cercetătorul principal Colin Cooper, profesor de genetică a cancerului la Universitatea East Anglia, a declarat că este posibil ca bacteriile să nu fie implicate în boală. De exemplu, este posibil ca bărbaţii cu un cancer de prostată mai agresiv să aibă deficienţe ale sistemului imunitar care să permită anumitor bacterii să se dezvolte. Dar cercetătorii suspectează cu tărie că microbii sunt implicaţi, la fel cum infecţiile cu Helicobacter pylori cresc riscul de cancer de stomac.
 
„Dacă ai şti cu siguranţă că o specie de bacterii cauzează cancerul de prostată, ai putea elabora un antibiotic pentru a o elimina şi asta ar preveni progresia, se speră", a spus Cooper. Dar acest lucru nu este atât de simplu pe cât pare, a avertizat el. „Există multe complicaţii. Antibioticele nu pătrund foarte bine în prostată şi ar trebui să alegeţi un antibiotic care să ucidă doar anumite bacterii", a spus el.
 
Deşi cancerul de prostată este cea mai frecventă formă de boală întâlnită la bărbaţi, în multe cazuri pacienţii mor cu boala, mai degrabă decât din cauza ei. Formele mai agresive ale cancerului de prostată răpesc în fiecare an aproximativ 12.000 de vieţi în Marea Britanie.
 
Prof. Rosalind Eeles, genetician în domeniul cancerului care a participat la studiu la Institutul de Cercetare a Cancerului din Londra, a declarat că este un "rezultat foarte interesant" găsirea unor "microorganisme noi" în cazurile de cancer de prostată. „Nu se ştie încă dacă acestea sunt cauzatoare, dar dacă acest lucru ar putea fi dovedit, atunci avem o potenţială cale de prevenire", a spus ea. „Modul în care am putea dovedi acest lucru este să ne uităm pentru a vedea dacă aceste organisme nu se găsesc niciodată în probele de prostată care nu au cancer".
 
Informaţiile genetice privind microbii au permis deja oamenilor de ştiinţă să reconstituie modul în care aceştia se pot comporta în organism, inclusiv ce toxine şi alte substanţe ar putea elibera. Acest lucru i-a determinat să dezvolte o jumătate de duzină de ipoteze privind modul în care microbii ar putea cauza cancerul de prostată.
 
În prezent, nu avem nicio modalitate de a identifica în mod fiabil cancerele de prostată agresive, iar această cercetare ar putea contribui la asigurarea că bărbaţii primesc tratamentul potrivit pentru acestea", a adăugat Luxton.
 
Dacă echipa poate demonstra că aceste bacterii nou identificate nu numai că pot prezice, ci chiar pot provoca cancerul de prostată agresiv, pentru prima dată am putea fi capabili să prevenim apariţia cancerului de prostată. Aceasta ar fi o descoperire uriaşă care ar putea salva mii de vieţi în fiecare an".

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici