Echipajul ISS, evacuat în sectorul rusesc al staţiei. NASA: Echipajul este în siguranţă. Scurgerea de amoniac nu a fost confirmată

Cei şase astronauţi de pe Staţia Spaţială Internaţională (ISS) se află în siguranţă şi s-au refugiat în segmentul rusesc al staţiei, după declanşarea unei alarme la bordul segmentului american al avanpostului orbital, a anunţat miercuri NASA.

368 afișări
Imaginea articolului Echipajul ISS, evacuat în sectorul rusesc al staţiei. NASA: Echipajul este în siguranţă. Scurgerea de amoniac nu a fost confirmată

Echipajul ISS, evacuat în siguranţă în sectorul rusesc al staţiei (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

În schimb, NASA nu a putut să confirme ipoteza potrivit căreia o scurgere de amoniac ar fi fost cauza declanşării acelei alarme, aşa cum anunţase cu puţin timp mai devreme agenţia spaţială rusă. "Controlorii misiunii de pe ISS nu ştiu dacă alarma a fost declanşată de surgere efectivă de amoniac sau dacă situaţia a fost cauzată de un senzor defect sau de o problemă informatică", a precizat NASA pe contul ei de Twitter.

"Echipajul este în siguranţă. Nicio scurgere de amoniac nu a fost confirmată. Echipajul a acţionat după o creştere a presiunii în circuitul de răcire", a adăugat agenţia spaţială americană.

Agenţia spaţială rusă anunţase puţin mai devreme că o scurgere a unei substanţe toxice, folosită de acel circuit de răcire, cel mai probabil amoniac, a cauzat evacuarea astronauţilor din segmentul american al ISS.

"O substanţă toxică a fost emisă dintr-un circuit de răcire în atmosfera staţiei, în segmentul american al ISS, în jurul orei 11.44 ora Moscovei (08.44 GMT)", anunţase agenţia Roscosmos într-un comunicat.

Amoniacul este un gaz incolor care produce arsuri la nivelul ochilor şi plămânilor.

Repararea acelei scurgeri ar putea, potrivit unui reprezentant al Roscosmos, să necesite o ieşire a astronauţilor în spaţiu, însă nu şi o evacuare a echipajului de pe ISS.

"Situaţia este complicată, dar se află sub control. Astfel de scurgeri de amoniac au mai avut loc deja în trecut", a explicat acelaşi purtător de cuvânt rus.

Coordonatorul industriei spaţiale ruse Maksim Matiuşin a afirmat că omologii lui de la NASA s-au mobilizat pentru a remedia această problemă. Incidentul ar putea, printre altele, să întârzie revenirea pe Terra a capsulei Dragon a companiei private SpaceX care a efectuat o misiune de aprovizionare a staţiei la începutul acestei săptămâni.

ISS reprezintă unul dintre rarele domenii de activitate în care cooperarea ruso-americană nu a avut de suferit de pe urma degradării relaţiilor dintre cele două state, în urma crizei din Ucraina, care a determinat ţările din Occident să adopte sancţiuni economice fără precedent împotriva Rusiei.

Moscova a anunţat marţi că va decide în primăvară dacă va prelungi durata de exploatare a ISS dincolo de anul 2020, aşa cum îşi doresc americanii. NASA a decis deja că va prelungi utilizarea ISS până în 2024.

După retragerea din circulaţie a navetelor spaţiale americane, NASA depinde în totalitate de Rusia pentru trimiterea astronauţilor săi pe ISS, fiecare zbor cu ajutorul rachetelor Soyuz costând 70 de milioane de dolari.

Agenţia spaţială nord-americană a selectat în luna septembrie companiile SpaceX şi Boeing pentru a construi primele două vehicule spaţiale private pentru transportul de echipaje umane pe ISS şi, poate, şi spre alte destinaţii orbitale.

ISS este un proiect spaţial în valoare de 100 de miliarde de dolari, finanţat în principal de Statele Unite ale Americii şi la realizarea căruia participă 16 ţări. Staţia este ocupată în permanenţă, din noiembrie 2000, de echipaje comune.

ISS se află pe orbita terestră la o altitudine de 400 de kilometri, efectuând o rotaţie completă în jurul Terrei la fiecare 90 de minute, navigând cu viteza medie de 28.000 de kilometri/ oră. Cântărind peste 408 tone, ISS oferă un spaţiu locuibil echivalent celui dintr-un avion Boeing 747.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici