Evoluţia surprinzătoare a stratului de ozon care protejează Terra de raze ultraviolete nocive

Stratul de ozon din zona Antarcticii, care protejează Terra de raze ultraviolete nocive, arată semne de refacere, spun cercetătorii americani.

7203 afișări
Imaginea articolului Evoluţia surprinzătoare a stratului de ozon care protejează Terra de raze ultraviolete nocive

Evoluţia surprinzătoare a stratului de ozon care protejează Terra de raze ultraviolete nocive

Specialiştii atribuie acest fenomen implementării măsurilor menţionate în ,,Protocolul de la Montreal privind Substanţele Chimice ce Distrug Stratul de Ozon" (1987), prin care a fost interzisă producerea unor substanţe precum clorofluorocarburile sau halonii, notează Descoperă.

,,.Acum, putem fi încrezători că acţiunile pe care le-am realizat vor face ca planeta să se vindece. Am decis împreună, ca o mare comunitate: Hai să scăpăm de aceste molecule. Am scăpat de ele, iar acum vedem modul în care planeta răspunde", a declarat profesorul Susan Solomon (MIT), coordonatorul echipei care a studiat evoluţia stratului de ozon din Antarctica.

Stratul de ozon este un scut format din gaze care protejează viaţa de pe Terra împotriva razelor ultraviolete. În momentul în care stratul de ozon este slăbit, aşa cum s-a descoperit pentru prima dată în anul 1985, razele UV pătrund în atmosfera terestră şi afectează toate organismele vii.

Cercetătorii de la MIT (SUA) şi cei de la Universitatea din Leeds (Regatul Unit) au măsurat impactul provocat de razele ultraviolete asupra stratului de ozon folosind baloane meteorologice amplasate în bazele de la Polul Sud şi în cea din Syowa, Antarctica, precum şi instalaţii poziţionate la sol, dar şi sateliţi.

Oamenii de ştiinţă au aflat că fisura din stratul de ozon s-a micşorat cu aproximativ 4 milioane de kilometri pătraţi din anul 2000 până în 2015.

De asemenea, de la intrarea în vigoare a Protocolului de la Montreal, cantitatea de substanţe chimice nocive prezentă în atmosferă a scăzut. Cu toate acestea, specialiştii spun că fisura provocată de prezenţa acestor substanţe se va închide de-abia în anul 2050.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici