GAFA făcută de NASA care a stârnit indignare în Nepal

NASA a stârnit indignare în Nepal, după ce a postat pe site-ul ei o fotografie cu un munte indian care era prezentat ca fiind Everest, cel mai înalt vârf din lume, considerat un motiv de mândrie pentru locuitorii acestui micuţ stat din Munţii Himalaya.

1981 afișări
Imaginea articolului GAFA făcută de NASA care a stârnit indignare în Nepal

Muntele Everest (Imagine: Mediafax foto/AFP)

Agenţia spaţială americană indica pe site-ul ei că fotografia, realizată de astronautul rus Iuri Malencenko de la bordul Staţiei Spaţiale Internaţionale (ISS), aflată la o altitudine de 370 de kilometri, prezintă celebrul vârf înalt de 8.848 de metri, al cărui pisc este acoperit cu zăpadă.

Fotografia s-a propagat rapid pe internet, via Twitter, fiind apoi preluată de presa internaţională, mai ales de revista americană The Atlantic şi de site-ul Space.com.

Nepalezii au "mirosit" însă că era vorba de o eroare şi şi-au exprimat dubiile pe reţelele de socializare. Jurnalistul Kunda Dixit, bun cunoscător al muntelui Himalaya, a declarat pe Twitter: "Îmi pare rău băieţi, dar vârful cu o umbră în mijloc nu este muntele Everest".

NASA a confirmat joi că a comis o eroare şi a retras de pe site-ul ei acea fotografie.

"Nu este Everest. Este vârful Saser Muztagh din lanţul Karakoram din regiunea Caşmirului indian", a recunoscut un purtător al agenţiei americane.

Vârful Everest, aflat la graniţa dintre Nepal şi China, este o "ţintă" fotografică foarte căutată de astronauţi, însă piscul este destul de greu de prins în fotografiile realizate din spaţiu, afirmă astronautul Ron Garan, care s-a aflat la bordul ISS în 2011 pentru o misiune ştiinţifică.

"În general, programul noastru dintr-o zi de lucru nu ne permite să facem fotografii cu Terra. Dacă vrem să fotografiem un punct specific de la sol, trebuie să cunoaştem mai întâi momentul în care vom trece pe deasupra lui", a explicat astronautul american pentru revista The Atlantic.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici