Instrument SF creat de britanici: Detectorul de semn de viaţă pentru victimele unui cutremur, aflate sub ruine

Primul aparat capabil să detecteze, pe baza respiraţiei şi transpiraţiei, victimele aflate sub ruinele unei construcţii, după un cutremur sau un atentat, a fost pus la punct de oamenii de ştiinţă.

1013 afișări
Imaginea articolului Instrument SF creat de britanici: Detectorul de semn de viaţă pentru victimele unui cutremur, aflate sub ruine

Instrument SF creat de britanici: Detectorul de semn de viaţă pentru victimele unui cutremur, aflate sub ruine (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Aceste detectoare "adulmecă" reziduurile organice produse de corpul uman când respiră, transpiră sau urinează.

Câinii pot fi dresaţi să detecteze aceşti compuşi organici, însă antrenamentul lor este scump. Totodată, în momentul intervenţiei, atât câinele, cât şi dresorul său au nevoie de pauze dese şi sunt expuşi pericolului.

"Un astfel de aparat poate fi folosit pe teren fără a avea în spate vreun laborator. Ar putea urmări semnele de viaţă pe durate mari şi pot fi folosite multe exemplare", spune profesorul Paul Thomas, de la Universitatea Loughborough, din Marea Britanie, acesta aflându-se la originea acestei invenţii.

Pentru testarea aparatului, opt voluntari au petrecut mai multe ore sub un maldăr de beton armat şi sticlă spartă, ce reconstituia o clădire prăbuşită. Reziduurile organice ale acestor persoane intrau în contact cu materialele de construcţie şi variau în funcţie de condiţiile de umiditate, căldură, vânt, ceea ce făcea mai dificilă detectarea voluntarilor.

Cu toate acestea, aparatele au identificat rapid dioxidul de carbon şi amoniacul emise de corpul uman, în aerul ce răzbătea de sub dărâmături. Au fost, de asemenea, detectaţi alţi compuşi organici foarte volatili, ca acetona.

Cercetătorii au constatat astfel o scădere netă a proporţiei de amoniac emis în timp ce voluntarii dormeau, fără să poată deocamdată să explice acest fenomen.

Studiul, efectuat în premieră pe un astfel de detector, a fost publicat de Institutul de Fizică din Marea Britanie.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici