NASA: Cooperarea spaţială ruso-americană decurge normal, în pofida crizei din Ucraina

Cooperarea dintre Statele Unite şi Rusia în programul Staţiei Spaţiale Internaţionale (ISS) decurge normal, în pofida crizei ucrainene, a afirmat marţi patronul NASA, Charles Bolden, citat de AFP.

233 afișări
Imaginea articolului NASA: Cooperarea spaţială ruso-americană decurge normal, în pofida crizei din Ucraina

NASA: Cooperarea spaţială ruso-americană decurge normal, în pofida crizei din Ucraina (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Pentru moment, relaţiile noastre cu ruşii decurg normal. Parteneriatul dintre Statele Unite şi Rusia pentru spaţiu rămâne intact", a declarat el, răspunzând unei întrebări legate de impactul crizei din Ucraina asupra cooperării spaţiale americano-ruse.

"Astronauţii noştri îşi continuă antrenamentul în Oraşul Stelelor (în apropiere de Moscova), iar unul dintre astronauţii americani aflaţi la bordul ISS urmează să se întoarcă la sfârşitul lunii", a continuat Bolden.

În funcţie de evoluţia situaţiei din Ucraina, NASA este pregătită să ia măsuri, a precizat Bolden. "Dar, pentru moment, nu vedem niciun motiv să o facem", a subliniat el.

Începând din iulie 2011, NASA depinde exclusiv de capsulele ruseşti Soyuz - care au trei locuri - pentru a-şi trimite astronauţii la bordul ISS şi plăteşte Rusiei suma de 50 de milioane de dolari pentru un loc la bordul acestor vehicule.

În proiectul de buget pe anul 2015, supus marţi în Congres, administraţia preşedintelui Barack Obama solicită 848 de milioane de dolari pentru un parteneriat cu sectorul privat american, între care grupurile Boeing şi Space X, privind dezvoltarea unor capsule care să poată transporta astronauţi la bordul ISS şi să pună capăt până la orizontul lui 2016 dependenţei Statelor Unite de Rusia.

Grupul american de zboruri private spaţiale American Spaceflight Federation s-a felicitat marţi, într-un comunicat, în legătură cu proiectul de buget propus pe anul 2015, care, potrivit companiei, arată "sprijinul continuu al administraţiei Obama pentru zborurile spaţiale comerciale".

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici