Premieră în România: Spitalul Militar ar putea realiza transplanturi de plămâni

Spitalul Universitar de Urgenţă Militar Central (SUUMC) din Capitală ar putea deveni prima unitate sanitară în care va fi realizat transplantul de plămâni, a anunţat, miercuri, secretarul de stat din Ministerul Sănătăţii Radu Deac, în deschiderea Congresului Naţional de Medicină Militară.

668 afișări
Imaginea articolului Premieră în România: Spitalul Militar ar putea realiza transplanturi de plămâni

Premieră în România: Spitalul Militar ar putea realiza transplanturi de plămâni (Imagine: Shutterstock)

"Cele mai importante planuri sunt că intenţionăm să dezvoltăm împreună cu Spitalul Militar Central transplantul de plămâni în România. Pentru că SUUMC a excelat de-a lungul vremii, a fost în o primă linie a transplanturilor de ţesuturi: cornee, os, toate acestea şi au fost specialităţi de tradiţie. Sperăm în continuare să folosim toată energie şi tot potenţialul ştiinţific medical al acestei unităţi de elită a medicinei româneşti. Am dori cât mai repede să începem transplantul de plămâni, dar întrucât este o acţiune extrem de complexă îmi este greu să vă dau un termen precis. Noi dorim cât de curând. Mai avem de lucrat la organizare şi pregătirea cadrelor tinere carevor merge la specializare", a explicat secretarul de stat din Ministerul Sănătăţii Radu Deac, în deschiderea Congresului Naţional de Medicină Militară.

Potrivit comandantului Spitalului Militar Central, colonel doctor Florentina Ioniţă Radu, Congresul Naţional de Medicină Militară este prima manifestare de acest gen postdecembristă. În cadrul ceremoniei de deschidere a lucrărilor Congresului, comandantul SUUMC a decernat Premiile Medicinei Militare din România pentru anul 2015.

"Este un triumf al faptului că medicina militară este un segment important al medicinei româneşti, iar pentru noi faptul că avem oamenii care au fost premiaţi şi mă refer în special la Premiul de Excelenţă în Medicina Militară care a fost acordat domnului general profesor doctor Dumitru Constantin Dulcan, care este o personalitate de excepţie, este un moment de mândrie deosebită. Suntem mândri că domnul profesor face parte din rândul medicilor militari", a declarat comandantul Spitalului Militar.

Ministrul Apărării, Mircea Duşă, prezent şi el la eveniment, a precizat că medicii militari sunt foarte apreciaţi de partenerii străini pentru felul în care îşi îndeplinesc misiunile în teatrele de operaţiuni şi i-a felicitat pentru activitatea depusă.

De asemenea, Duşa a arătat că şi sistemul medical militar se confruntă cu un deficit de doctori.

"Şi în sistemul medical militar avem lipsă de medici, un deficit. Am cerut ca de anul viitor, anul de învăţământ 2016-2017, să mărim numărul de locuri la Institutul Medico-Militar, cu cele două secţii ale sale, cea de la Bucureşti şi cea de la Târgu Mureş şi în acelaşi timp, chemăm în activitate medici civili care doresc să devină medici militari", a precizat ministrul Apărării.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici