Radiografiile dentare pot cauza tumori cerebrale

Persoanele care apelează cu regularitate la examinarea dinţilor lor cu ajutorul radiografiilor sunt mai expuse în faţa riscului de a dezvolta tumori cerebrale, se afirmă într-un studiu realizat de cercetătorii americani care recomandă pacienţilor să evite astfel de examinări.

685 afișări
Imaginea articolului Radiografiile dentare pot cauza tumori cerebrale

Radiografiile dentare pot cauza tumori cerebrale (Imagine: Mediafax Foto)

Studiul a fost publicat marţi în revista americană Cancer, editată de American Cancer Society, şi a fost coordonat de Elizabeth Claus de la Universitatea Yale.

Studiul are la bază date recoltate de la 1.433 de pacienţi americani cu vârstele cuprinse în intervalul 20-79 de ani suferind de tumori cerebrale de tipul meningioamelor - tumori în general benigne.

Pacienţii care au suportat în fiecare an o examinare radiografică a dinţilor lor, care au fost astfel expuşi la acţiunea razelor X, erau de până la trei ori mai expuşi în faţa riscului de meningiom, în comparaţie cu grupul-ţintă, alcătuit din pacienţi sănătoşi.

Rata de prevalenţă depinde de tipul de examen dentar care a fost realizat, întrucât razele X pot fi utilizate în feluri diferite, dar şi de vârsta pacientului.

Meningiomul este o tumoare care se formează în membrana ce înconjoară creierului şi măduva spinării. În cele mai multe cazuri, aceste tumori sunt benigne şi se dezvoltă într-un ritm lent, însă ele pot totuşi să provoace handicapuri şi chiar decese în anumite condiţii.

Persoanele care merg la stomatolog în zilele noastre sunt expuse unor radiaţii mai puţin intense ca în trecut.

Directivele comunicate de Asociaţia stomatologilor americani recomandă efectuarea unui examen dentar la copii o dată pe an sau o dată la doi ani, la adolescenţi la fiecare 18 luni sau trei ani şi la adulţi la fiecare doi sau trei ani.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici