Schimbarea care va revolta gospodinele: UE ia măsuri în privinţa refolosirii borcanelor de gem

Legislaţia Uniunii Europene cu privire la amendarea producătorilor de gem pentru comercializarea de produse alimentare în borcane refolosite a declanşat nemulţumire şi revoltă.

1885 afișări
Imaginea articolului Schimbarea care va revolta gospodinele: UE ia măsuri în privinţa refolosirii borcanelor de gem

Schimbarea care va revolta gospodinele: UE ia măsuri în privinţa refolosirii borcanelor de gem(Imagine: Shutterstock)

Chioşcurile care pun în vânzare conserve şi condimente de casă reprezintă o marcă a festivalurilor de vară, a târgurilor bisericii şi a altor evenimente de strângere de fonduri.

Totuşi, consiliul Bisericii din Anglia a avertizat enoriaşii că refolosirea borcanelor încalcă legile de sănătate ale Uniunii Europene, aceasta putând să ducă la amenzi de 5.000 de lire sau chiar la detenţie, informează Daily Mail.

Într-o scrisoare intitulată "Nu este vorba despre o glumă", Serviciul Bisericii de Consiliere pe Legislaţie a spus că, în urma atenţionării de la Agenţia de Standarde în Alimentaţie, membrii nu au voie "să facă gem, să îl pună în borcane refolosite şi să îl vândă sau chiar să îl dea gratuit la un eveniment public".

Legislaţia UE a interzis refolosirea recipientelor de acest fel în afara cazurilor în care sunt special făcute cu acest scop. Obiectivul este să prevină scurgerea chimicalelor din containere vechi şi, implicit, contaminarea mâncării.

Legislaţia a alarmat în special comunitatea din Marea Britanie. "Am fost foarte neliniştit când mi-am dat seama că nu era vorba de o farsă întârziată de 1 aprilie, nu numai în ceea ce priveşte strângerile de fonduri, dar şi pentru că afectează programul de reciclare", a spus preotul Michael Tristram de la Catedrala Portsmouth. "Noi, producătorii de gem şi de marmeladă, avem oricum grijă să sterilizăm borcanele."

Membra juriului din show-ul "The Great British Bake Off" difuzat de postul de televiziune BBC şi autoarea de cărţi de bucate Mary Berry, a fost mai directă în aprecieri: "Este absolut stupid. Încurajăm oamenii să economisească bani prin folosirea de fructe pentru fabricarea de gem şi de condimente, iar dacă va fi nevoie să cumpere borcane de fiecare dată va deveni prea costisitor. E o nebunie."

"Refolosirea câtorva borcane pentru vânzarea gemului de casă la târg este o tradiţie dragă a vieţii la ţară în Marea Britanie", a spus şi Secretarul britanic de Mediu Owen Peterson. "Nu a avut loc nicio condamnare de la introducerea acestor reguli şi sper sincer că nu va fi niciuna."

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici